Par Hasard neemt afscheid van franchise-model en zoekt compagnons

Par Hasard neemt afscheid van franchise-model en zoekt compagnons

Het bourgondische café-friterieconcept Par Hasard neemt afscheid van het franchise-model. Dit strakke model past niet bij de organisatie vindt oprichter Xander Hasaart.

Xander Hasaart  heeft in 2014 zijn eerste zaak opgestart in de Pijp in Amsterdam. 'Dit was meteen een succes, en ik kon mede door de resultaten zonder extra banklening groeien naar drie zaken in eigen beheer. Daarna hebben we door groei-ambities drie franchisevestigingen opgestart waarvan er nog twee bestaan.'

'De franchise-wereld bleek niet bij ons te passen als model, vooral doordat het te strak en rigide moet, en daarnaast zit er te veel gastvrijheid en liefde in het model dat je niet goed in een franchise boek kan opschrijven als regel. Dit strakke past niet bij onze organisatie en we willen liever samen met enthousiaste mensen leuke dingen doen, in plaats van mensen te vertellen hoe het moet en de regels leidend laten zijn.'

'Sinds anderhalf jaar hebben in twee van onze zaken compagnons en dat werkt heel prettig. De compagnons hebben bij ons gewerkt en ze runnen de zaak op operationeel gebied volledig, en wij ondersteunen met financiën, marketing en strategie.'

Meewerkende compagnons

Voor de  zaak in de Amsterdamse Pijp en voor de friteszaak op de Scheveningense Pier is Hasaart op zoek naar meewerkende compagnons. 'Mede door het personeelsprobleem is het belangrijker dan ooit dat de eigenaar op de vloer staat om onze kernwaarden zo goed mogelijk naar de gasten en de collega’s over te brengen.'

'Het aantrekkelijke van het model voor ons is denk ik duidelijk, en voor de meewerkende compagnons is het een leuk model om zonder al te veel middelen toch eigenaar te kunnen worden van een goedlopende, maar vooral tijdloze zaak, beiden op erg goede locaties. Par Hasard werkt op veel plekken, maar het is o zo belangrijk dat de goede ondernemer erin staat.'