nieuws

Vals geld in cafés in Limburg

Horeca

In Limburg, vooral in de regio rond Heerlen, is de laatste week relatief veel vals geld in omloop. De politie denkt dat mensen nog van hun valse guldens afwillen voor de komst van de euro. Het gaat om valse biljetten van vijftig, honderd en duizend gulden.

Alleen al rond Heerlen ontdekten tien mensen dat zij met nepguldens waren betaald of dat zij falsificaties in de beurs hadden. Volgens de politie gaat het in de meeste gevallen om relatief slechte kopieën, die op een kleurenkopieerapparaat gemaakt kunnen zijn. Dit valse geld wordt vooral op drukke plaatsen uitgegeven. ‘In winkels, maar ook in cafés’, zegt een woordvoerder van de politie Limburg Zuid. ‘In cafés is het wat duister en erg druk en word je vaak niet herkend’.

De afgelopen dagen zijn valse bankbiljetten aangetroffen in het Noord-Limburgse Sevenum en in de Zuid-Limburgse plaatsen Heerlen, Landgraaf en Kerkrade. In Sevenum controleren de winkeliers nu alle biljetten. ‘Vorige week kwam er iemand op het bureau aangifte doen omdat hij bijna met een vals biljet van vijftig gulden betaald had’, zegt een woordvoerder van de politie. ‘De man had getankt en al bijna betaald met het valse biljet. Hij vermoedt dat hij dit biljet eerder in een winkel als wisselgeld heeft teruggekregen.’

Volgens de politie is vals geld te herkennen aan wat blekere kleuren, het papier knispert niet zoals echte bankbiljetten en het heeft geen watermerk.

Reageer op dit artikel