nieuws

Zandhagedis voorkomt bouw motel

Horeca

Een groepje beschermde zandhagedissen heeft voorkomen dat in de duinen van Noordwijkerhout een motel met 120 recreatiebungalows wordt gebouwd.

De zeldzame diertjes zouden door de bouw verloren gaan. Dat is strijdig met de Natuurbeschermingswet, aldus staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) in een brief aan bouwbedrijf Regiobouw Haarlemmermeer die dinsdag bekend is gemaakt.

Volgens Faber zijn er geen dwingende redenen van groot openbaar belang om de bouw toe te staan. Bij onderzoek zijn juist meer zeldzame diersoorten in het duingebied aangetroffen, zoals de rugstreeppad en de kleine watersalamander.

Stichting Duinbehoud reageert zeer verheugd op het besluit van Faber. De stichting had het bouwbedrijf een jaar geleden al gewaarschuwd voor de zandhagedis. Daarop ontving de stichting een schadeclaim en begon het bouwbedrijf met kapwerkzaamheden. De politie legde het werk toen stil. ‘Toch is aanzienlijke schade aan het bouwterreintje aangericht’, aldus Duinbehoud.

De bouw van het complex zou een investering vergen van 13,5 miljoen gulden. Regiobouw zegt bij monde van commercieel medewerker De Jong niet op het besluit van Faber te willen reageren.

Eerder dwarsboomde een bijna-uitgestorven groep wilde hamsters (korenwolven) grotendeels de bouw van een kantoorterrein in Heerlen. Wegens de Natuurbeschermingswet kijkt Faber momenteel ook kritisch naar een geplande extra weg naar het Kennemerstrand bij nationaal park Kennemerduinen.

Reageer op dit artikel