nieuws

BSE-geval in Veghel

Horeca

Bij een koe van een bedrijf in de gemeente Veghel is BSE geconstateerd. Het ministerie van Landbouw heeft dat donderdag 20 december meegedeeld.

De besmetting kwam aan het licht na een reguliere controle op BSE in het slachthuis. Het is het zesentwintigste geval in Nederland sinds 1997 en het achttiende in 2001. Het gaat om het vijfjarige rund Lisa 5. Een uitvoerig onderzoek bevestigde donderdag het resultaat van de snelle test. De 130 runderen die verder op het bedrijf aanwezig waren, zijn klinisch geïnspecteerd en vertoonden geen verschijnselen van BSE.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, vooral naar het voer dat in de eerste levensmaanden door de zieke koe is gegeten. De runderen op het bedrijf worden afgemaakt. Ook alle dieren afkomstig van dit bedrijf met een verhoogd BSE-risico, worden opgespoord en geruimd.

Reageer op dit artikel