nieuws

Eis twaalf jaar wegens dodelijke schietpartij in disco

Horeca

Officier van justitie A. van Dam heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 34-jarige R.G.. Volgens de aanklager staat vast dat G. in de vroege ochtend van 30 april 1997 de 37-jarige Carlos Leppo doodschoot in discotheek Timeless aan het Amsterdamse Rembrandtplein. Bij de schietpartij raakte een 19-jarige halfbroer van Leppo zwaargewond.

De officier bedoelde zijn eis als waarschuwing aan een ieder die meent met een vuurwapen te moeten rondlopen. Het schieten had nog meer slachtoffers kunnen maken; in Timeless bevonden zich op het moment van de schietpartij honderden discogangers. Direct na het incident hoorde de politie ter plaatse tientallen mensen. Drie ooggetuigen, onder wie de gewonde halfbroer, wezen zonder een spoor van twijfel G. als schutter aan. Ook in het geruchtencircuit ging uitsluitend de naam van G. rond.

De man bleef echter spoorloos. Hij bleek enkele dagen na de schietpartij via Frans-Guyana de wijk naar Suriname genomen te hebben. Toen dat, pas na enkele jaren kon worden vastgesteld, vroeg Nederland aan de Surinaamse autoriteiten zijn aanhouding en uitlevering. In februari van dit jaar leverde Suriname de man aan Nederland uit. Sinds zijn aankomst in Nederland heeft G. in alle talen gezwegen. Ook dinsdag ter zitting hield hij de lippen stijf op elkaar. Het motief voor de schietpartij is ook voor officier Van Dam onduidelijk gebleven. Hij meent echter over voldoende bewijs te beschikken voor een veroordeling.

Raadsman H. den Otter bepleitte vrijspraak. Volgens hem is er slechts indirect bewijs voor betrokkenheid van G. De rechtbank doet uitspraak op 3 december.

Reageer op dit artikel