nieuws

Veel koffie vermindert kans op suikerziekte

Horeca

Wie veel koffie drinkt, loopt minder kans suikerziekte te krijgen. Bij tenminste zeven koppen per dag is de kans op het ontwikkelen van diabetes de helft minder. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

‘Het is de eerste keer dat er een verband tussen koffiedrinken en diabetes wordt gevonden’, stelt dr. R. van Dam van de faculteit biologie in een toelichting op de publicatie in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Van Dam ziet de resultaten van het onderzoek niet als een aanbeveling om ongelimiteerd koffie te drinken. ‘Er moet nog meer onderzoek worden verricht.’ De werkzame stof cafeïne zou de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verminderen. Ouderdomdsdiabetes, dat relatief vaak voorkomt, is een chronische ziekte, waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert.

Reageer op dit artikel