nieuws

Twaalf jaar cel voor dader schietpartij discotheek

Horeca

De 34-jarige R.G. is dinsdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens doodslag en een poging daartoe. De rechter acht bewezen dat G. in de vroege ochtend van 30 april 1997 de 37-jarige Carlos Leppo van dichtbij met een vuurwapen doodschoot in de Amsterdamse discotheek Timeless aan het Rembrandtplein. Het vonnis staat gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Bij de schietpartij raakte een 19-jarige halfbroer van Leppo zwaargewond. Direct na het incident wezen verscheidene getuigen al direct G. als schutter aan. Op het moment van de schietpartij bevonden zich honderden mensen in de discotheek.

G. bleef echter jarenlang spoorloos. Kort na de schietpartij vluchtte hij via Frans-Guyana naar Suriname. In februari van dit jaar werd de man door de Surinaamse autoriteiten opgepakt en aan Nederland uitgeleverd.

Sinds zijn aankomst in Nederland heeft G. in alle talen gezwegen. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak. Volgens hem handelde G. uit noodweer.

De rechter vindt dit niet aannemelijk. Bij het vonnis hield de rechtbank ook rekening met de talloze omstanders die het incident hebben meegemaakt. Een aantal van hen heeft ‘ernstige psychische gevolgen’ overgehouden aan de schietpartij.

Reageer op dit artikel