nieuws

Europa maakt steeds minder wijn

Horeca

Wijnliefhebbers moeten hun favoriete drankje van steeds verdere oorden laten komen. Europa produceert zelf namelijk alsmaar minder wijn. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is de hoeveelheid gestaag gedaald, meldde de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca donderdag.

De productie in de vijftien EU-landen komt dit jaar uit op 156 miljoen hectoliter, ongeveer 30 miljoen hectoliter minder dan in 1999. De hoeveelheid wijn was in tien jaar niet zo klein. De oorzaken zijn talrijk, maar dit jaar komt de daling vooral door de hittegolf en droogte in Zuid-Europa. Die hebben vooral Franse en Italiaanse wijnboeren gedupeerd. De oogst in deze voornaamste wijnlanden was ruim 16 procent lager dan gemiddeld in de voorbije vijf jaar. Anderen hadden hier minder last van: Spanje en Portugal oogstten juist 10 procent meer. Griekse wijnen zijn dit jaar ook ruimer voorradig: 4 procent meer dan gemiddeld.

Dit nieuws kunt u ook per e-mailnieuwsbrief toegestuurd krijgen. Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


Reageer op dit artikel