nieuws

Parkheuvel stoot Librije van troon in nieuwste Lekker

Horeca

De derde Michelinster van Cees Helder betaalt zich nu ook uit in de restaurantgids Lekker. Parkheuvel stijgt in de nieuwste editie van de derde naar de eerste plaats. Cees Helder verjaagt daarmee collega Jonnie Boer, die met De Librije naar de tweede plaats zakt. Boer blijft wel de beste chef-kok van ons land, voor Helder.

Restaurant De Bokkedoorns in Overveen klimt van vier naar drie in de top-100 van beste restaurants. Grootste verliezer in de top van de ranglijst is Vermeer. Het Amsterdamse restaurant daalde van de tweede naar de vijfde plaats. Beluga staat vierde. Het restaurant uit Maastricht steeg drie plaatsen, terwijl het vorig jaar vier plaatsen steeg.

De grootste stijgers zijn De Treewsijkhoeve uit Waalre (van 94 naar 52), La Rive uit Amsterdam (52 -> 13), Chapeau! uit Bloemendaal (77 -> 39), Callas uit Den Haag (70 -> 41) en De Leest uit Vaassen (83 -> 54)

De top-100 van Lekker kent dit jaar twaalf debutanten: De Nederlanden uit Vreeland aan de Vecht (78), Apicius uit Castricum (79), Eindeloos uit Leeuwarden (83), ’t Diekhuus uit Terwolde (87), Harmonie uit Rotterdam (91), Het Groot Paradijs uit Middelburg (92), Auguste uit Maarssen (93), De Zwaan uit Etten-Leur (94), Wolfslaar uit Breda (95), De Havixhorst uit Schiphorst (97), De Kas uit Amsterdam (99) en Karel V uit Utrecht (100).

Drie van de vijf grootste dalers komen uit Amsterdam. Christophe daalde van 36 naar 62, Le Pêcheur van 47 naar 73 en Blakes van 27 naar 51. De lijst met vijf grootste dalers wordt volledig gemaakt met De Waag uit Serooskerke (van 31 naar 69) en Pingerhof uit Nuth (van 43 naar 67).

Jonnie Boer blijft onze beste chef-kok. Cees Helder blijft tweede. Nieuwkomer in de top-10 van beste chef-koks is Pascal Jalhaij. ‘Zijn’ restaurant Vermeer daalde weliswaar van twee naar vijf, Jalhaij komt uit het niets binnen op plek drie. De erkenning voor de Michelinsterren lijkt ook hier van invloed.

In Misset Horeca 46 (14 november) leest u reacties van topkoks op de nieuwste Lekker.

Reageer op dit artikel