nieuws

‘Voedselvergiftiging eist jaarlijks 280 levens

Horeca

In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 280 mensen door voedsel dat is besmet met bacteriën. Dat heeft hoogleraar M. Zwietering donderdag gezegd tijdens zijn inaugurele rede als hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit Wageningen. Zijn schatting staat in schril contrast met de officiële cijfers over voedselvergiftiging.

‘Voedselvergiftiging eist jaarlijks 280 levens

Het aantal van 280 is een schatting die Zwietering heeft gemaakt op basis van een onderzoek in de Verenigde Staten. ‘In de westerse samenleving zijn deze aantallen redelijk goed te vergelijken’, aldus de hoogleraar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sterven er in Nederland nauwelijks mensen aan een voedselvergiftiging. Vorig was dat er één, over 2001 en 2000 zijn er geen gevallen bekend. Het CBS baseert de cijfers op het aantal meldingen van artsen die als doodsoorzaak vergiftiging door bacteriën vaststellen.

Zwietering zegt dat het officiële cijfer onder andere zoveel lager ligt doordat bij het overlijden van mensen niet altijd precies wordt onderzocht wat de doodsoorzaak is.

Reageer op dit artikel