nieuws

McDonald’s op Wall Street dupe van BSE-geval

Horeca

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s heeft vorige week op de effectenbeurs in New York zijn beurskoers hard onderuit zien gaan. In de eerste handel op woensdag daalde de koers ruim zeven procent. Beleggers reageerden op de uitbraak van BSE in de VS. Gevreesd wordt dat Amerikanen minder rundvlees zullen gaan eten.

De gehele beurs in New York stond op verlies. De Dow-Jonesindex was na bijna tien minuten handel 0,3 procent gezakt tot 10.307 punten. De Nasdaq-index deed het met een daling van 0,4 procent tot 1966 punten nog iets slechter, hoewel de chipproducent Micron Technology zijn eerste winst in drie jaar presenteerde.

Voorbeurs kwam ook slecht nieuws van het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat rapporteerde een sterke daling van de orderontvangst van duurzame gebruiksgoederen voor de Amerikaans industrie in november. Analisten hadden juist een stijging verwacht. Ook het aantal nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering bleef vorige week op een hoog niveau.

Reageer op dit artikel