Hotelfaillissementen meer dan verdubbeld

Hotelfaillissementen meer dan verdubbeld

Het aantal faillissementen in de hotelsector is het afgelopen jaar explosief gestegen. Het aantal verdubbelde van dertien in 2004 naar 28 vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal failliet verklaarde hotels bedroeg vorig jaar 28. In 2004 waren dit er nog dertien. De ruime verdubbeling komt concreet uit op een stijging van maar liefst 115,4 procent. Het hotelaandeel in de hele horecabranche steeg daarmee van 4,3 naar 7,2 procent.

Ook de drankensector is flink gesaneerd afgelopen jaar. Het aantal horecabedrijven dat in deze sector de deuren noodgedwongen moest sluiten, steeg van 111 in 2004 naar 145 in 2005. Een verhoging van 30,6 procent.

In de restaurant- en fastfoodsector is eveneens flink aan de boom geschud. In 2004 stond de teller al op 179 faillissementen. Vorig jaar waren dat er zelfs 212. Een stijging van 18,4 procent. Ingewijden melden dat het hierbij vooral om snackbars en cafetaria’s gaat. Ook de cateraars ontkomen niet aan het faillissementsspook. In 2004 gingen twintig cateringzaken of kantines op de fles. Vorig jaar waren dat er 27. Een toename van 35 procent.

Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland neemt de cijfers minder dramatisch dan ze er wellicht in eerste instantie uitzien. ‘Het gaat om relatief kleine aantallen én, en dat is veel belangrijker, het is de nasleep van de mindere jaren. Ik bekijk het minder negatief en houdt vast aan geluiden over gestegen rendementen en omzetten.’

Vrijdag maakte het CBS bekend dat het aantal faillissementen in ons land fors is gestegen. Vooral de horeca en de vervoerssector noteerden negatieve records. Het totaal aantal uitgesproken faillissementen in ons land steeg van 6643 in 2004 naar 6776 in 2005, een toename van 2 procent.