nieuws

Eten zeldzaam vlees gevaarlijk

Horeca

Het eten van zeldzame vleessoorten, zoals kangoeroe- of hertenvlees, is niet altijd volledig vrij van risico’s voor de gezondheid.

Eten zeldzaam vlees gevaarlijk

Dat heeft François Moutou van de Franse keuringsdienst voor levensmiddelen (AFFSA) onlangs verklaard. Struisvogelvlees kan echter zonder vrees gegeten worden.Het meeste gevaar zou schuilen bij het wapitihert, de Noord-Amerikaanse tegenhanger van het Euraziatische edelhert. Herten zijn gevoelig voor een ziekte vergelijkbaar met de schapenziekte scrapie en de runderziekte BSE, zei Moutou op het internationaal landbouwsalon in Parijs. In de Verenigde Staten zijn zieke dieren ontdekt in fokkerijen in Wyoming en Colorado. Bovendien bestaat het vermoeden dat Amerikaanse jagers overleden zijn ten gevolge van de ziekte van Creutzfeld-Jakob, de menselijke variant van BSE. Bij kangoeroevlees zijn gevallen van salmonella waargenomen. De bizons zijn gevoelig voor dezelfde ziektes als runderen, maar tot op heden is geen enkel geval van BSE bij hen vastgesteld.

Genade
Het gevaar dreigt echter door de toename van de productie en smokkel van vlees uit de jungle, dat in Frankrijk aankomt in de bagage van reizigers uit Afrika en Zuid-Oost-Azië, aldus Moutou. Frankrijk is niet het enige land dat onder de smokkel te lijden heeft. ‘Geregeld krijgen we informatie over de ontdekking van gerookte vleermuizen in Engeland en vlees van chimpansees in België, waar ook Congolezen wonen’, zegt hij.
Alleen struisvogelvlees vindt genade in de ogen van de wetenschapper. Het nuttigen van dat vlees levert geen gevaar op, zij het dat struisvogels bij de slacht volgens Moutou wel een ziekte kunnen overbrengen. Moutou zegt dat hooguit het personeel in slachthuizen blootgesteld kan zijn aan een ziekte die eventueel van het dier zou kunnen komen, de Crime-Congokoorts. De symptomen van die ziekte lijken op die van het Ebola-virus. De struisvogels zelf merken er niets van, maar volgens experts van de Europese Unie heeft de ziekte bij de mens in ongeveer 25 procent van de gevallen een dodelijke afloop.

Reageer op dit artikel