nieuws

Europees pinnen makkelijker

Horeca

BRUSSEL – De ministers van Financiën van de EU-landen zijn het dinsdag eens geworden over Europese regels voor het betalen, pinnen en overboeken. De regels moeten het voor banken mogelijk maken om Europese pinpassen in te voeren. Ook moeten mensen hun rekeningnummer kunnen meenemen naar een andere bank.

Europees pinnen makkelijker

Momenteel is het nog niet mogelijk om bijvoorbeeld met een Nederlandse bankpas te betalen in alle Belgische supermarkten. Minister Wouter Bos (Financiën) noemde het unanieme besluit dinsdag ‘een enorme stap vooruit’. Maar het is wel een eerste stap, zei hij. ‘De tweede stap bestaat uit afspraken tussen de banken en andere financiële dienstverleners in Europa. Die moeten een zogeheten Single European Payment Area gaan vormen.’

Concurrentieverhoudingen bewaken
De minister heeft ‘enige zorg’ dat banken hun kosten verhogen voor de Europese betaalmarkt. ‘Ik denk aan de Postbank die vorig jaar de gratis nationale pinpas heeft afgeschaft. Er is niets vanuit Europa die welke bank dan ook daartoe verplicht’, zei Bos. ‘Het grensoverschrijdend verkeer is juist bedoeld om de kosten te drukken.’ De minister zei de banken erop aan te spreken. Tegelijk wil hij continu de concurrentieverhoudingen bewaken, om te zorgen dat vooral winkeliers genoeg keuze hebben voor hun pinsystemen.

Tarieven verhogen
Het Platform Detailhandel Nederland waarschuwde maandag al dat vooral Mastercard en Visa hun tarieven fiks verhogen voor de Europese pinsystemen. Volgens het platform kunnen die bedrijven dat doen bij gebrek aan concurrentie. Minister Bos: ‘Er lopen in de Europese Unie al procedures hierover. Denk aan de actie tegen Mastercard door EU-commissaris Neelie Kroes voor Concurrentie.’

Reageer op dit artikel