nieuws

Horeca teleurgesteld over EK voetbal

Horeca

Het Europees kampioenschap voetbal is voor de Nederlandse horeca teleurstellend verlopen. Wat restaurants voor het sportevenement vreesden, is bewaarheid. Deze horecaondernemers zagen tijdens de voetbalwedstrijden hun omzet ‘ver onder het normale niveau uitkomen’. Bovendien is de extra klandizie waarop cafés en fastfoodzaken vooraf hoopten, niet komen opdagen.

Horeca teleurgesteld over EK voetbal

Dat blijkt uit cijfers die het bedrijfschap Horeca en Catering woensdag naar buiten heeft gebracht. De omzet van restaurants kelderde in de laatste week van juni, toen de kwartfinales werden gespeeld, met 14 procent ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen drie jaar in diezelfde week.

Economisch onderzoeker F. Meeuwsen van het bedrijfschap stelt dat het aantal gasten in de restaurants niet eens zo sterk daalde, maar dat mensen vooral minder geld uitgaven aan eten buiten de deur. De gemiddelde besteding per bezoek daalde in de laatste week van juni met 5 procent naar 17 euro.

Meeuwsen: ‘Veel luxere restaurants hebben hun zaak dichtgedaan, omdat de voetbalwedstrijden vooral tijdens etenstijd waren. De afhaalzaken, zoals Chinese restaurants, hebben wel wat geprofiteerd van de oranjekoorts, maar dat zijn vaak goedkopere maaltijden. Ook zagen we dat veel restaurants die wel open bleven, met aanbiedingen kwamen voor kleine menu’s voorafgaand aan de wedstrijden.’

De fastfoodsector en cafés hoopten nog wel op een omzetstijging door het voetbaltoernooi. Volgens Meeuwsen zijn echter normale omzetten gedraaid in deze horecasectoren in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen drie jaren. ‘De bestedingen zijn door het EK alleen wat verschoven. Op de dagen dat er gespeeld werd, hebben de cafés en fastfoodzaken goed gedraaid. Dat zorgde er alleen wel voor dat klanten op andere dagen juist wegbleven.’