nieuws

Universiteit Leiden duikt in rookverbod horeca

Horeca

In 2011 gaat de Universiteit Leiden een onderzoek opstarten naar het effect van het rookverbod in de horeca. Er zou geen meetbaar effect zijn.

Universiteit Leiden duikt in rookverbod horeca

In de verkennende fase van dit onderzoek zullen op korte termijn 20 rokers worden ondervraagd over hun rookgedrag. In het onderzoek in 2011 zullen 400 rokers worden betrokken.

Uit de resultaten van een eerder afgenomen vragenlijst lijkt het zo te zijn dat er zich geen grote verandering in rookgewoonten heeft voorgedaan. Rokers steken er ongeveer net zo vaak eentje op als voorheen.

Het onderzoek valt onder Sander van der Heiden, gezondheidspsycholoog. Vragen die spelen zijn: zijn rokers minder gaan roken, of bezoeken ze de horeca minder vaak? Ook hoopt Van der Heiden een antwoord te vinden op de vraag wat de beste manier is om zoiets als een rookverbod in de horeca in te voeren. De aanvankelijke gedoogperiode lijkt het rookverbod geen goed te hebben gedaan.

Uit eerder onderzoek van Stivoro uit juli 2009 bleek dat rokers door het rookverbod in de horeca vaker een stoppoging hebben gedaan, hier vaker succesvol mee zijn geweest, en niet meer thuis zijn gaan roken.

Reageer op dit artikel