nieuws

‘Vaste contracten kunnen weer’

Horeca 5678

Voor het eerst sinds het economisch herstel van de crisis zitten de vaste contracten weer echt in de lift. Dat constateert het ING Economisch Bureau. ING verwacht dat de economie in 2018 met 3 procent groeit.

‘Vaste contracten kunnen weer’

De afgelopen jaren groeide de werkgelegenheid vooral door de toename van het aantal flexibele of tijdelijke contracten en zelfstandigen. In het derde kwartaal van 2017 was echter sprake van een stabilisering van de flexwerkers en tijdelijke krachten en zelfs een daling van de zelfstandigen. Nu is een stijging van de vaste contracten zichtbaar.

>> Contracten in de horeca: wat moet je weten

Volgens ING is de substantiële stijging in de werkgelegenheid met vaste contracten een teken dat de arbeidsmarkt nu écht krapper begint te worden. Bedrijven hebben minder werklozen om uit te kiezen en delen daarom vaker vaste contracten uit. Er zijn nu twee werklozen per openstaande vacature. In 2013 waren dat er nog zeven. vaste contracten

Uit een breder overzicht van de staat van de Nederlandse economie komt volgens ING een ,,zeer positief” beeld naar voren. ING verwacht dan ook dat de economie dit jaar met 3 procent groeit.

>> Tijdelijke contracten in de horeca: de zes meest gemaakte fouten

In oktober 2017 bleek uit een onderzoek al dat bedrijven maatregelen namen om lang openstaande vacatures te voorkomen. Ze bieden bijvoorbeeld sneller vaste contracten aan.

Arbeidsmarktproblemen

Dat bleekt uit een enquête van informatienetwerk Algemene Werkgeversvereniging Nederland​ (AWVN) onder 99 bedrijven met minstens 50 werknemers. Twee derde van hen had eind vorig jaar meer last van arbeidsmarktproblemen dan twee jaar geleden. Ze hebben moeite nieuwe mensen te vinden, te behouden of juist om die te ontslaan. vaste contracten

Daarvoor nemen ze verschillende maatregelen. Een derde van de bedrijven zegt sneller vaste contracten aan te bieden dan twee jaar geleden.

Maar de tegenovergestelde maatregel is al even veelvoorkomend. Ook een derde van de ondervraagde bedrijven zegt juist meer zzp’ers en flexwerkers in te huren om deze problemen te verkleinen.

Meer economisch nieuws

Meer nieuws van ING

Reageer op dit artikel