nieuws

DNB bezorgd over dalende gebruik contant geld

Horeca 431

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. Dat zegt Coen Voormeulen, directeur Cash van de centrale bank, maandag in het AD. Minder dan vier op de tien betalingen verlopen nog contant, zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.

DNB bezorgd over dalende gebruik contant geld

Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. ‘Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.’ Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. ‘Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.’

Opmars pinbetalen

De opmars van pinbetalen is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders in nog maar 39 procent van de gevallen contant, blijkt uit de cijfers. Banken en belangenbehartigers van diverse toonbankinstellingen als detailhandel, horecaen benzinestations, hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de promotie van pinnen.

Alle horecabedrijven van Rene Bogaart weren contant geld vanaf 2019

De afgesproken streefwaarden van 60 procent pin en 40 procent contant zijn inmiddels bereikt. Het daarvoor in 2005 in het leven geroepen Convenant Betalingsverkeer wordt maandag beëindigd. Evengoed blijven de partijen streven naar minder cash.

Contant geld

pinnenDNB zou graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Voormeulen spreekt in de krant van een poldermodel. ‘Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.’

In landen als Noorwegen en Zweden hebben autoriteiten al wettelijke maatregelen genomen. Beide landen hebben volgens DNB laten zien dat met ‘beperkte bijsturing’ contant geld ook bij een aanzienlijk kleiner aandeel in het toonbankbetalingsverkeer goed kan blijven functioneren als betaalmiddel.

Elektronisch betalen

Detailhandel Nederland is al jaren blij met de groei van het veiliger en efficiënt geachte elektronisch betalen. De branchevereniging benadrukt dat in winkels betalen voor iedereen mogelijk moet blijven. Contant geld zal volgens de vereniging de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel.

Contactloos pinnen in horeca populair

Vooral in supermarkten en in de horeca is contactloos pinnen populair. Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd eerder. De Nederlandse consument betaalde vorig jaar een geschat bedrag van 150 miljard euro via elektronische betaalmiddelen. Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.

Reageer op dit artikel