Griekse horeca weer open, maar niet zonder zorgen voor ondernemers

Griekse horeca weer open, maar niet zonder zorgen voor ondernemers

Griekse restaurants en cafés hebben maandag na ruim twee maanden de deuren weer geopend. Uitbaters krijgen vanwege de coronacrisis wel te maken met allerlei beperkingen.

'We moeten steeds alles desinfecteren. We zouden iemand moeten inhuren om schoon te maken en de gasten in de gaten te houden, maar dat is niet mogelijk', zegt een café-eigenaar in hoofdstad Athene. Hij erkent bang te zijn voor het virus, maar ook zijn zaak draaiende te willen houden. 'Ik weet niet hoe we het voor elkaar gaan krijgen.'

Horecazaken moeten zorgen dat er genoeg afstand is tussen zitplaatsen. Ook mogen niet meer dan zes gasten aan een tafel zitten. Dat betekent minder zitplaatsen dan voorheen. Veel cafés en restaurants blijven vermoedelijk nog dicht omdat ze vrezen dat gasten wegblijven.

Heropening horeca

Restaurants moesten in maart de deuren sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De heropening stond eigenlijk gepland op 1 juni, maar is naar voren gehaald. De strijd tegen het virus leek goed te verlopen. In het land met 11 miljoen inwoners zijn ongeveer 180 patiënten met het coronavirus overleden.

Sommige Grieken zijn opgetogen dat ze weer buitenshuis kunnen eten en drinken. 'Ik ben dolblij dat ik de isolatie van de afgelopen maanden kan doorbreken en kan bijpraten met vrienden', zegt een gepensioneerde Griek. 'Het café heeft in Griekenland een sociale functie. Het is het kloppende hart van het district.'

Stranden vrijgegeven

Zaterdag werden in het Mediterraanse land meer dan vijfhonderd stranden weer vrijgegeven., waarvan veel Grieken gebruik maakten. Wel gelden op de stranden nog maatregelen. Zo mogen er niet meer dan veertig mensen op 1000 vierkante meter strand, en moeten parasols minstens 4 meter uit elkaar staan.

Volgens de officiële cijfers, bijgehouden door Johns Hopkins University, zijn er in Griekenland 2819 mensen besmet met het nieuwe coronavirus en zijn er daarvan 162 overleden.

Stranden Griekenland

Andere landen

Ook in andere landen wordt de versoepeling in gang gezet. Zo heeft de horeca de deuren geopend in delen van Duitsland. Italianen mogen eindelijk ook weer op pad, zij het in eigen regio. Vanaf 3 juni zou in heel Italië weer vrij gereisd mogen worden. Maandag gaan de meeste winkels en andere ondernemingen weer open. Ook musea, bibliotheken en kerken openen onder voorwaarden hun deuren. Begin deze maand konden al een hoop fabrieken en bouwondernemingen aan het werk en mochten de Italianen hun huis verlaten om bij naasten op bezoek te gaan of te gaan sporten.

Premier Giuseppe Conte is begin deze maand begonnen met een heel voorzichtige versoepeling van de strenge coronamaatregelen die de bewegingsvrijheid van de bevolking dramatisch hebben beperkt. Conte heeft recent geruststellend gezegd dat de Italianen hun vakantie niet op hun balkon hoeven door te brengen. De lockdown werd 10 maart ingevoerd, omdat het coronavirus zich snel verspreidde, vooral in het noorden. De twintig regio’s in het land mogen ook zelf maatregelen nemen om de pijn van de beperkingen te verzachten. Maar Rome heeft erop aangedrongen dat onder meer de horeca en kappers tot 1 juni gesloten blijven.

Zuid-Korea: restaurants weer dicht

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul werden alle uitgaansgelegenheden weer gesloten vanwege een aantal besmettingen in de populaire uitgaansbuurt Itaewon. ‘We hebben gezien hoe snel het virus zich weer kan verspreiden als we niet goed oppassen. Dat is nu duidelijk gebleken’, aldus de burgemeester van Seoul.