Eerste 5 maanden stopten minder horecabedrijven in vergelijking met 2019

Eerste 5 maanden stopten minder horecabedrijven in vergelijking met 2019

In de periode januari-mei 2020 zijn in Nederland 9% minder bedrijven gestart dan in de vergelijkbare periode in 2019. Het aantal ondernemingen dat in die periode stopte, nam juist toe met 19%. In de horeca stopten juist minder horecabedrijven in vergelijking met vorig jaar.

Dit is één van de conclusies uit de KVK-Bedrijvendynamiek. Het totaal aantal ondernemingen dat stond ingeschreven bij KVK per 1 juni 2020 is  2.028.333.

Afname starters

De effecten van de coronacrisis worden in de cijfers zichtbaar. De crisis werd vanaf half maart voelbaar door maatregelen die het bedrijfsleven sterk raken. Dit is in de ene sector meer zichtbaar dan in de andere. Dat geldt voor zowel starters als stoppers.

horecabedrijven gestoptUit de bovenstaande grafiek blijkt dat we in april 2020 nog een forse afname van het aantal starters in alle sectoren zien ten opzichte van april 2019, behalve in de detailhandel (webshops). Ook zijn er meer starters in de sector persoonlijke dienstverlening.

Stijging aantal bedrijven die stoppen

horecabedrijven gestopt

Het aantal stoppers is in mei met 19% toegenomen ten opzichte van mei 2019. Tien van de vijftien onderzochte sectoren laten een groter percentage stoppers zien dan in mei 2019. Het kan te maken hebben met het uitstellen van het  stoppen van het bedrijf, omdat de aantal stoppers in april juist lager lag dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit kan een effect van de coronacrisis zijn, dat zich niet in april, maar pas in mei heeft gemanifesteerd. Veel stoppers zijn er in mei in de sectoren ICT en media (55% meer dan in de vergelijkbare periode mei 2019), zakelijke dienstverlening (46% meer) en industrie (38% meer). Ten opzichte van mei 2019 laten drie sectoren minder stoppers zien. Dat zijn land- en tuinbouw (-18%), horeca (-13%) en gezondheid (-11%).

De provincies

De bedrijvendynamiek kijkt niet alleen naar starten en stoppen per sector, maar zoomt ook in op deze ontwikkelingen op het niveau van de provincies. Dan valt op dat in de provincies buiten de Randstad het aantal starters het meest toeneemt. In volgorde van de grootte van de toename zien we dat in Friesland (16%), Zeeland (15%), Drenthe (12%), Overijssel (10%) en Groningen 8%) sprake is van meer starters.

Als je kijkt naar Limburg zie je dat het aantal starters in mei 2020 gelijk is aan het aantal starters in mei 2019. In de andere provincies is het aantal starters in mei 2020 minder dan in mei 2019. Zowel in april als in mei 2020 zijn er minder stoppers in de provincies Noord-Holland (-11% resp. -13%) en Flevoland (-4% resp. -6%) dan in dezelfde maanden in 2019. In de andere provincies zijn er in mei 2020 t.o.v. mei 2019 meer stoppers. De sterkste toename van het aantal stoppers is met 54% te zien in de provincie Gelderland.

Faillissementen

horecabedrijven gestoptHet aantal faillissementen was in mei 2020 op hetzelfde niveau en min of meer gelijk verdeeld over de landsdelen als in mei het jaar daarvoor. In april is het aantal faillissementen veel hoger dan in april 2019. Ook is er een uitschieter in landsdeel Noordwest (Noord-Holland, Flevoland en Utrecht).

KVK Bedrijvendynamiek

De data van de KVK Bedrijvendynamiek over de maanden april en mei van 2020 geven een overzicht van de krimp en groei van het aantal ondernemingen in de periode januari tot en met mei van 2019 en 2020. Hierbij is gekeken naar het aantal ondernemingen in Nederland per segment, sector en provincie. Ook geeft de KVK Bedrijvendynamiek inzicht in het aantal faillietverklaringen over dezelfde periode per segment, sector en provincie.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.