Ondernemers kunnen weer SLIM-subsidie aanvragen voor bijscholing

Ondernemers kunnen weer SLIM-subsidie aanvragen voor bijscholing

Horecaondernemers die gebruikmaken van NOW 2.0 zijn verplicht om zich in te spannen voor omscholing en/of bijscholing van hun personeel. Voor dit traject is SLIM-subsidie beschikbaar. Ondernemers kunnen tot en met 30 september de SLIM-subsidie aanvragen.

Mkb-werkgevers kunnen een beroep doen op het SLIM-budget (Stimulering Leren In Mkb). Dit is een ‘potje’ van €48 miljoen dat sinds 2020 beschikbaar is voor initiatieven die leren en ontwikkelen stimuleren binnen het mkb. Grote werkgevers in de landbouw, horeca en de recreatiesector kunnen rekenen op €1,2 miljoen.

Leerrijke omgeving

De arbeidsmarkt verandert. Daarom is het belangrijk dat iedereen die werkt zich blijft ontwikkelen. Voor mkb-ondernemers kan het soms lastig zijn om scholing en ontwikkeling een plek te geven binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld door tijdgebrek, hoge kosten of te weinig kennis over welke scholing nodig is. De SLIM-regeling helpt ondernemers hierbij: vanaf 1 tot en met 30 september 2020 kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen om een leerrijke werkomgeving te creëren en te investeren in de groei en ontwikkeling van de medewerkers en het bedrijf.

Waar is de SLIM-subsidie voor bedoeld?

De SLIM-subsidie is bedoeld voor mkb-ondernemers die willen investeren in leren en ontwikkelen binnen het bedrijf. De subsidie varieert van €5000 tot maximaal €25.000. Hiermee kun je de scholings- en opleidingsbehoeften in je onderneming in kaart brengen of gebruiken voor loopbaanadviezen voor medewerkers. Ook het oprichten van een bedrijfsschool en het aanbieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg komen in aanmerking voor de subsidie.

Aanvragen

Mkb-ondernemers uit alle sectoren kunnen een aanvraag indienen. Je kunt van de regeling gebruikmaken als je minder dan 250 werknemers in dienst hebt en de jaaromzet lager is dan €50 miljoen (of een jaarbalans onder de €43 miljoen).

Om van de regeling gebruik te maken, moeten bedrijven zich als aanvrager registreren op het e-portaal van Uitvoering van Beleid.

Als er meer aanvragen binnenkomen dan budget beschikbaar is, worden de projecten op basis van lotingsvolgorde beoordeeld. Bij de eerste openstelling in maart zijn meer dan 20.000 aanvragen ingediend. Registreer je dus op tijd en zorg ervoor dat je aanvraag volledig is. Alleen complete aanvragen worden beoordeeld.

Investeren in de toekomst

Met de SLIM-subsidie is het aantrekkelijk om te investeren in de ontwikkeling van personeel en je bedrijf toekomstproof te houden. Met de SLIM-subsidie krijg je 60 procent van de kosten om de leercultuur in je bedrijf te bevorderen van de overheid vergoed. Voor kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) is dit zelfs 80 procent. De initiatieven hebben een looptijd van 12 maanden en moeten uiterlijk binnen 3 maanden na toekenning starten.

Meer informatie over een leven lang ontwikkelen én ervaringen van andere mkb-ondernemers is online te vinden.