Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel met coronasteun

Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel met coronasteun

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) heeft ongeveer 900 meldingen binnengekregen over mogelijk gesjoemel met coronasteunmaatregelen.

Het gesjoemel met coronamaatregelen kan gaan om fraude, misbruik of oneigenlijk gebruik.

Er lopen inmiddels circa 40 onderzoeken die bij voldoende bewijs tot een strafrechtelijke vervolging zouden kunnen leiden. Ruim 45 andere gevallen zijn bestuursrechtelijk opgepakt. Het is niet bekend of dit ook horecabedrijven betreft.

Dat heeft de inspectie bevestigd na een bericht van de NOS. Het gaat bij de meldingen onder meer om mogelijke fraude met loonsommen, zoals hogere lonen opgeven dan worden uitbetaald, en het melden van een lagere omzet dan in werkelijkheid is behaald. Dit alles om een hogere NOW-subsidie in de wacht te slepen.

Gesjoemel met coronamaatregelen

De 900 meldingen komen van organisaties en burgers. Meldingen die relevant zijn voor andere diensten, zoals UWV of gemeenten, worden doorgestuurd.

Meldingen die wijzen op oneerlijk, ongezond of onveilig werk worden opgepakt door de directie Toezicht van de Inspectie. Dat waren er in de afgelopen maanden ruim 130 van genoemde 900.

De regering doet er veel aan om fraude met coronamaatregelen tegen te gaan. Om te controleren of er geen fraude is gepleegd met de NOW-maatregel die voorziet in loonsubsidie in het eerste noodpakket van het kabinet, is een speciaal accountantsprotocol opgericht zo werd begin september al bekend gemaakt.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) meldt dat de strengheid van de controle vooral afhangt van de hoogte van het ontvangen subsidiebedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe strenger de controle.