45.000 aanvragen NOW; 544 miljoen euro overgemaakt

Uitkeringsinstantie UWV heeft de afgelopen twee weken al meer dan een half miljard euro (544 miljoen) aan loonsteun uitbetaald aan werkgevers. De uitbetaling van de extra TVL door RVO loopt echter forse vertraging op.

De nieuwe ronde loonsubsidie NOW 3.2 is sinds 15 februari open en betreft de periode januari, februari en maart 2021. Van de 45.000 ontvangen aanvragen, zijn inmiddels 34.000 goedgekeurd, meldt het UWV. Die bedrijven hebben samen zo'n 524.000 mensen in dienst. Deze subsidieronde aanvragen kan nog tot 14 maart 2021.

Omzetverlies 20 procent

Werkgevers die drie maanden achter elkaar gemiddeld een omzetverlies van meer dan 20 procent verwachten, kunnen tot 14 maart NOW 4.0 aanvragen. Het gaat om subsidie in de maanden januari, februari en maart. Afhankelijk van het omzetverlies, vergoedt het kabinet maximaal 85 procent van de loonkosten. Zo kunnen bedrijven hun werknemers blijven doorbetalen. In de eerste week van NOW 4.0 vroegen al 34.000 ondernemers financiële steun aan.

Eind vorige week werd bekend dat ondernemers veel langer moeten wachten op een tweede subsidie, de Tegemoetkoming Vaste Lasten, TVL. De betaling van de eind vorig jaar toegezegde verhoging is met maximaal zestien weken uitgesteld. KHN vindt dit onaanvaardbaar en spant hiervoor een rechtszaak aan.

De NOW is een van de belangrijkste onderdelen van de steunpakketten die het kabinet in het leven heeft geroepen wegens de coronacrisis. Door de coronamaatregelen moeten veel bedrijven hun deuren sluiten, of lopen ze een groot deel van hun omzet mis.

De geplande versoberingen in de NOW3.3 zijn van de baan. Dat heeft het kabinet op donderdag 21 januari bekend gemaakt.

Vanaf maart tot en met september 2020 zijn de NOW1 en NOW2 van kracht geweest. Per 1 oktober 2020 geldt NOW3. Deze bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot 1 juli 2021. NOW3 is onderdeel van een omvangrijk steun en herstelpakket waarin het kabinet onder andere ook geld beschikbaar stelt voor scholing en voor van-werk-naar-werk.

Omzetverlies NOW 3.2 berekenen

Voor NOW 3.2 kunnen ondernemers een omzetverlies opgeven in een aaneengesloten periode van maximaal 3 maanden, die start op 1 januari, 1 februari, of 1 maart 2021. De omzet van 2019 (referentieperiode) gedeeld door 4, moeten ze vergelijken met de (verwachte) omzet in de gekozen driemaands periode.
Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.