Vakantiegeld voor werkgevers horeca nu een probleem

Vakantiegeld voor werkgevers horeca nu een probleem

Voor veel werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis wordt het dit jaar moeilijk om het vakantiegeld uit te keren. Dat bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW aan BNR. In sommige gevallen, ook in de horeca, is zelfs al tegen werknemers gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen, zo blijkt uit een rondvraag van de nieuwszender.

Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om het probleem in precieze aantallen uit te drukken. 'Maar het probleem is groter dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen. Wij adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.'

Uitbetalen vakantiegeld

Volgens rechtsbijstandverlener DAS mag er juridisch gezien niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld. 'In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer altijd gelijk gekregen. Dus moet de ondernemer met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen', zegt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS.

Horecabedrijven zijn verplicht om medewerkers jaarlijks vakantietoeslag, in de volksmond vakantiegeld, te betalen. Doe je dit in één keer, dan moet dit uiterlijk in juni gebeuren volgens de horeca cao.

Wettelijke regels vakantiegeld

Werknemers hebben volgens de horeca cao recht op 8% vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt uiterlijk in juni uitbetaald. Indien gewenst kunt je met alle medewerkers overeenkomen dat het vakantiegeld maandelijks uitgekeerd wordt. Dit moet je dan schriftelijk overeenkomen en vermelden op de salarisstrook.