OMT adviseert korte lockdown; horeca open maar nog eerder dicht

OMT adviseert korte lockdown; horeca open maar nog eerder dicht

Het OMT adviseert het kabinet 'lockdown-achtige maatregelen' om de oplopende coronacijfers te bestrijden. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen, melden bronnen rond het Outbreak Management Team aan de NOS. De horeca mag open blijven, maar moet nog eerder dicht.

Volgens de bronnen adviseert het OMT een lockdown van zo'n twee weken.

'Om 22 uur dicht of om 19 uur'

In die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en zouden bioscopen en theaters dicht moeten. Naar verluidt staat in het advies ook om de sluitingstijden voor de horeca en de maximale groepsgrootte aan te passen. Er wordt gesproken over een sluitingstijd van 22.00 uur. Momenteel geldt al een vervroegde sluitingstijd van 24.00 uur. Donderdag einde van de dag kwam naar buiten dat horeca zelfs al om 19 uur zou moeten sluiten. 

'Horeca niet dicht'

Horeca hoeft dus niet volledig dicht volgens de bronnen; dat geldt ook voor het onderwijs. Scholen kunnen volgens het OMT open blijven. Gisteren meldde De Telegraaf al dat de vaste zitplaats in de horeca ook weer als optie op tafel ligt.

2G regel

Bronnen melden dat het OMT ook adviseert om na de korte lockdown de zogenaamde 2G-regel in te voeren. Dat betekent dat alleen mensen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van het coronavirus een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen. Oostenrijk werkt hier ook mee in de horeca. 

Of deze maatregelen echt worden genomen, is nog niet duidelijk. Vrijdag is er weer een persconferentie waar demissionair minister Hugo de Jonge en Mark Rutte de nieuwe maatregelen bekend maken.

Het is aan het demissionaire kabinet om de adviezen van het OMT over te nemen en te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

De betrokken bewindspersonen worden donderdag bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het OMT zal toelichten. De experts van het OMT vergaderden woensdag.