In totaal zijn meer dan driehonderd controles uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de ondernemers, laat een woordvoerster van de burgemeester weten. Daarover wordt woensdag meer bekend.

Handhaving opschroeven

De gemeente liet vrijdag weten de handhaving op de coronatoegangsbewijzen op te schroeven en riep de horeca dringend op bezoekers te controleren op de QR-code. Dit vanwege het toenemende aantal besmettingen en signalen dat bezoekers gewoon zonder coronabewijs bij horecagelegenheden naar binnen mogen.

Mondkapjes

Het kabinet is van plan om mondkapjes terug te brengen in publieke binnenruimten en bij contactberoepen. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in sportscholen, zwembaden en op doorstroomlocaties. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Ook komt het kabinet weer met een duidelijk thuiswerkadvies: 50 procent van de werkzaamheden zouden thuis moeten worden uitgevoerd. In september kwam het kabinet nog met het advies om ‘thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is’. De maatregelen gaan vrijdag in.

Toename besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zondagochtend en maandagochtend 7744 meldingen van positieve coronatests gekregen. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 19 juli. Het gemiddelde stijgt daardoor voor de 32e dag op rij.