artikel

Hotelontbijt: gezonder en duurzamer

Hotel 870

Hotelontbijt: gezonder en duurzamer
Amsterdam - Ontbijten in het American Hotel - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Misset Horeca deed op social media een oproep: we zochten hotels die een bijzonder ontbijt serveren. Laat je inspireren door collega-hotels en hun ontbijtpresentaties. Kern: duurzamer en gezonder.

Pillows Ter Borch – Zwolle

Ontbijt in vijf stappen aan tafel

Gasten van Pillows grand hotel Ter Borch in Zwolle krijgen hun ontbijt deels aan tafel uitgeserveerd. De chef start met de lichte gerechten en bouwt dit op naar de wat steviger kost.

Diverse extra’s die de gast zelf kan pakken, zijn uitgestald op de marmeren bar. ‘De domestic kitchen noemen wij dat’, zegt chef de cuisine Remco Jansen. ‘De domestic kichen is het culinaire hart van het hotel. Het is een bar met een doorkijk naar de keuken. Hier bereiden we live gerechten en serveren we toevoegingen voor het ontbijt.

Het uitgeserveerde ontbijt gaat mee onder de noemer ‘steps of service’ en wordt van licht naar zwaar in fases naar de gast gebracht. Medewerkers geven gasten bij binnenkomst allereerst een toelichting op het ontbijt en ze nemen de drank naar keuze op. Op tafel staan diverse items zoals jammen, honing en Chocolate Spread van Wilkin & Sons, rietsuiker en suiker, verse boerenroomboter en peper en zout.

‘Vervolgens zetten we de vers fruitsalade en de yoghurt met huisgemaakte granola in en vragen we de gast welk ei hij wil. Bijvoorbeeld spiegelei, omelet, roerei of gepocheerd ei. Na het ei komt er een etagère op tafel met diverse soorten luxe brood, beleg en zoete broodjes. We vertellen de gasten over de domestic kitchen en dat ze hier bijvoorbeeld zelf kaas kunnen schaven. Pillows grand hotel ter Borch is een boetiekhotel dat bij de Pillows Hotels collectie hoort. Deze bestaat uit vier hotels die allemaal werken met dit ontbijtconcept.


Hotel de Wereld – Wageningen

Keuze maken op ontbijtmenukaart

Gasten van Hotel de Wereld in Wageningen krijgen een ontbijtmenukaart. ‘Zo proberen wij voedselverspilling tegen te gaan,’ zegt maître Jurriën van Hierden.

‘Voorheen werkten we, ondanks de kleinschaligheid van ons hotel met 14 kamers, met een standaard ontbijt voor iedere hotelgast. De gast kreeg destijds een assortiment aan broodjes en beleg. Vaak bleef meer dan de helft van dit ontbijt over. Tegenwoordig doen we het anders. De gast ontvangt bij de incheck de ontbijtmenukaart waarop de keuze kan worden aangegeven.’ Wanneer de gast heeft gekozen, gaat de menukaart in een linnen tasje en dit kunnen gasten aan de deurknop van hun kamer hangen. ‘Dit halen we dan op en met de kaart kan de keukenbrigade de volgende ochtend het ontbijt met verse producten (voor)bereiden. We serveren ons à-la-carte-ontbijt in Brasserie Le Monde, in de serre van ons hotel.’ De prijs van een ontbijt is 15 euro.


De Wilhelmina – hotel op het water

Muffins uit eigen keuken

Zandbank Sailing heeft op haar zeilschip De Wilhelmina ruimte voor 26 gasten. Zij boeken een volledig verzorgd verblijf inclusief ontbijt. Ook fungeert het schip regelmatig als B&B bij festivals. Als ontbijt serveert eigenaresse Harriët Stalman brood en broodjes, kaas, vleeswaren, sap, kwark, fruit en muesli.

‘Verder vind ik het leuk om naast het gekookte eitje aan onze gasten te vragen of ze ook een anders klaargemaakt eitje willen: gebakken, gepocheerd of omelet. Elke dag iets anders. Daarnaast is het fijn om wat extra’s te doen, de ene keer muffins (appel-wortel) uit eigen keuken, de andere keer geven we een Engelse draai aan het ontbijt met gegrilde tomaat, spek of worstjes. Omdat de gasten vaak meerdere dagen op ons schip verblijven, wordt de variatie gewaardeerd.’


Eden American Hotel – Amsterdam

Drie ontbijt-keuzes in Amsterdam

Gasten die in het American Hotel verblijven, hebben drie ontbijt-keuzes. Het ontbijtbuffet, een à-la-carte-ontbijt en een ontbijtplateau. General manager Claire van Campen: ‘De meerderheid kiest voor het buffet, dat moet ik toegeven. De kosten hiervoor zijn €2,50. Het Amsterdams ontbijtplateau is €14,50 en hierop serveren we een volkoren broodje, croissant, krentenbrood, jam & marmelade van Woerkom Betuwe, boerenboter, boerenkaas met brandnetel, ossenworst, een kan met koffie en thee en verse jus d’orange. Dit gaat ook best goed hoor, alleen de ossenworst is nog wel een item voor ons. We merken dat veel internationale gasten deze niet opeten bij hun ontbijt. Misschien is dit te Hollands…,’ lacht ze.

Gasten die graag een à-la-carte-ontbijt willen, bestellen een of meerdere gerechten naar keuze van de ontbijt-menukaart. Hierop staan bijvoorbeeld een vers fruitsalade met dragon en citroenmelisse (€5,50), egg benedict (€7,50), spiegelei (€2), broodselectie van het Vlaamsch Broodhuys (€4) en jonge brandnetelkaas (€3).


NH Collection Hotel – Eindhoven

Een blender op het ontbijtbuffet

Gasten van het NH Collection hotel in hartje Eindhoven kunnen zelf een smoothie maken bij het ontbijt. Tussen de ontbijtartikelen staat namelijk een blender. ‘Gasten kunnen op basis van eigen wensen een smoothie samenstellen. Tegenwoordig zijn de gezondere elementen van het ontbijt steeds belangrijker om aan de wensen van de gast te voldoen,’ motiveert hoteldirecteur Ludo de Jong.

Na gebruik van de blender wisselt het hotelpersoneel de beker om en wordt de gebruikte schoongemaakt klaargezet voor de volgende gast. De blender zelf maakt volgens De Jong ‘minimaal geluid’.Gasten kunnen smoothies en shakes van verschillende soorten vers fruit en vers sap maken. ‘De blender wordt dagelijks gebruikt, de gasten waarderen dit enorm. Ook de kant-en-klare versgeperste varianten die we bij het ontbijtbuffet in flesjes hebben staan, worden erg gewaardeerd. De blender staat overigens bij alle 78 NH Collection hotels wereldwijd op het buffet.


 

Reageer op dit artikel