nieuws

Hoteltrends in 2011

Hotel

De hotelexperts van boekingssite hotels.com hebben de belangrijkste ontwikkelingen in ‘hotelland’ op een rijtje gezet. Ze signaleren vier trends die we zeker terug gaan zien in 2011.

Hoteltrends in 2011

De belangrijkste trend noemen de experts ‘design’. ‘Vormgeving en inrichting bepalen de look en feel van een hotel. Bij het ontwerp en de inrichting van hotels wordt steeds vaker samengewerkt met gerenommeerde designers. In 2011 zal veel gevarieerd worden met ontwerpen van bedden, die het middelpunt van elke hotelkamer vormen.’

Volgens de experts zullen de hotelrestaurants zich kenmerken door een moderne keuken met experimentele en verrassende gerechten.

Een voorbeeld van een goed ‘designhotel’ is het ultramoderne nhow Berlin, ontworpen door de Duitse architect Sergei Tchoban en ingericht door de New Yorkse ontwerper Karim Rashid.

Budget

De hoeveelheid laaggeprijsde hotels neemt toe, zo zeggen de experts. Zogenaamde budgethotels richting zich op jonge reizigers die goedkoop willen overnachten. ‘Hotelkamers zijn ontworpen met het doel alle nodige faciliteiten te bieden op een zo klein mogelijk oppervlak.’

Een extreme variant van de budgethotels zijn de ‘capsulehotels’, een soort persoonlijke kluizen die lijken op ruimtecapsules. Ze staan vaak op luchthavens voor reizigers die een paar uurtjes willen overbruggen.

Het capsule hotel in Tokio wordt genoemd als voorbeeld van zo’n extreem budgethotel.

Gadgets

Techniek is hip. Bijna alle hotelgasten gebruiken mobile gadgets. Hotels moeten verder inspelen aan de trends. Er wordt al vaak gebruik gemaakt van docking stations voor bijvoorbeeld iPhones en –pods. ‘ Vooral zakenreizigers hebben belang bij technologische faciliteiten, de hotels herbergen dan ook vaak vergaderzalen uitgerust met de meest moderne communicatie- en presentatietechnieken.

Een mooi voorbeeld van een hotel dat het op dit gebied goed doet, is het Nine Zero hotel in Boston, VS.

Eco

Duurzame hotels zijn in opkomst. Steeds vaker krijgen hotels het ‘Green Key keurmerk’. ‘Het gebruik van duurzame producten verkleint de ecologische voetafdruk die de organisatie, haar werknemers en gasten achterlaten. Met behulp van moderne technologie verminderen hotels het energieverbruik. Dit hoeft niet ten koste te gaan van comfort.’

Het Gayana Eco Resort in Maleisië noemen de experts van hotels.com een hotel dat als voorbeeld voor eco fungeert. ‘Het is een duurzaam hotel dat rekening houdt met de omgeving waarin het staat.’

Reageer op dit artikel