nieuws

Franse topwijnen massaal vervalst

Hotel

In China worden op grote schaal vervalste wijnen van het tophuis Château Lafite Rothschild geproduceerd en verkocht. De Shanghai Daily, een officieel persorgaan van de Chinese overheid, meldt dat het naar schatting gaat om meer dan 70 procent van het aanbod.

Franse topwijnen massaal vervalst

Dat meldt Henk Meyknecht, columnist voor Misset Horeca en hotelier in Shanghai, aan MissetHoreca.nl. De wijnen van Lafite Rothschild zijn geclassificeerd als premier grand cru classé en behoren tot de beste en duurste wijnen ter wereld. De gemiddelde verkoopprijs ligt op 5.000 euro per fles.

Meyknecht: ‘Jaarlijks produceert het Franse Château Lafite Rothschild, gevestigd in de Bordeaux in de gemeente Pauillac, ongeveer 250.000 flessen, daarvan worden (maximaal) 50.000 naar China geëxporteerd. De vraag ligt echter vele malen hoger.’

De winstmarges op de vervalste wijnen zijn flink. Meyknecht: ‘Het zijn vaak Chinese wijnen die worden aangemengd met goedkope Franse tafelwijnen en vervolgens komt er een vals etiket op.’

De centrale overheid in Peking heeft een aantal jaren geleden scherpe wetgeving geïntroduceerd om vervalsing af te straffen, maar regionaal toezicht is zwak omdat het zo’n groot land is.

Reageer op dit artikel