nieuws

ANVR haalt 44.000 protesten tegen vliegtaks op

Hotel

De ANVR heeft in Den Haag 44.000 steunbetuigingen voor hun actie tegen de vliegtaks overhandigd aan leden van de Tweede Kamer, die het plan geïnitieerd heeft. De reacties kwamen binnen op een speciale website van de reisorganisatie.

ANVR haalt 44.000 protesten tegen vliegtaks op

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) voert sinds drie weken actie tegen de nieuwe belasting, die het kabinet wil invoeren. Ondermeer met spotjes op de radio, en dus met de website www.stopvakantiebelasting.nl.

Op die website kwamen ruim 44.000 reacties binnen. De meest gebruikte woorden waren ‘belachelijk’ en ‘melkkoe’. ‘Ik ben voor maatregelen voor een beter milieu, maar heel duidelijk tegen het milieu misbruiken als argument om belastingverzwaring te rechtvaardigen en het laatste lijkt hier het geval’, aldus een van de bezoekers van de site.

Milieu

Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam is ook de reisbranche best bereid een bijdrage te leveren aan een beter milieu, maar niet op deze manier. Hij verwacht meer van een Europese aanpak en wees erop dat de vliegtaks niet leidt tot minder vliegbewegingen, maar dat reizigers uitwijken naar luchthavens vlak over de grens.

In de kabinetsplannen gaan vliegtuigpassagiers 11,25 euro betalen voor korte vluchten en 45 euro op lange vluchten. De ANVR meent dat de vliegtaks strijdig is met internationale verdragen waarin Nederland partij is. Desnoods stapt de ANVR naar de rechter om te voorkomen dat de omstreden belasting wordt ingevoerd.

Streep

De belangenorganisatie krijgt onder meer steun van de VVD. Die partij vindt dat het kabinet de schatkist vult over de rug van de belastingbetaler met het milieu als drogreden. De liberalen hebben al hun beklag gedaan bij de Europese Commissie in de hoop dat die een streep haalt door de vliegtaks.

Zie ook: