nieuws

Cruiseschip met Nederlanders in problemen

Hotel

Het cruiseschip De Opera van de Italiaanse rederij MSC Cruises zou al twee dagen met motorpech op de Baltische Zee ronddobberen. Het schip, met ruim tweeduizend opvarenden aan boord, kan geen kant op. Onder hen bevinden zich 471 Nederlanders.

Cruiseschip met Nederlanders in problemen

Het schip wacht op sleepboten om naar de haven van Visby op het Zweedse eiland Gotland te worden vervoerd.

Een Nederlandse woordvoerster van de rederij in Hoofddorp bevestigde dat het cruiseschip motorpech heeft. Volgens haar zijn de motoren sinds zondagochtend uitgevallen. De Nederlandse opvarende Herman Kolleman uit Heerhugowaard meent dat het schip al twee dagen ronddobbert. Omdat er geen elektra meer aan boord is, is de riolering verstopt geraakt waardoor de stank ondraaglijk zou zijn, zo vertelde hij zondagmiddag.

ontlasting overboord

‘De hygiëne aan boord begint alarmerend te worden. Ik zie al verschillende mensen plassend in hoekjes staan omdat ze niet meer naar het toilet kunnen. Ook gooien mensen plastic zakjes met hun ontlasting overboord’, vertelt Kolleman, die de reis met zijn vrouw maakt. Hij zegt dat de hoofdmotor twee dagen geleden explodeerde. De kapitein probeerde toen met één motor verder te varen, maar toen die het ook begaf, kon De Opera geen kant meer op, weet Kolleman.

Waarom de kapitein niet direct hulp inschakelde, is Kolleman onduidelijk. ‘Omdat het allemaal zo lang duurde voordat er actie werd ondernomen, zijn er handtekeningen verzameld voor de kapitein. Wij willen dat sleepboten ons komen wegslepen.’ De woordvoerster van de rederij zei later dat die slepers inmiddels onderweg zijn.

Maandagochtend zou het gehavende schip in Zweden aankomen. Inmiddels is er een team van MSC Cruises naar Zweden onderweg om de passagiers dan bij te staan.

(Het schip op de foto is niet de in nood verkerende Opera)

Reageer op dit artikel