nieuws

Van der Most lanceert crisisplan voor Nederland

Hotel

Horecaondernemer Hennie van der Most heeft aan de de top van het ministerie van Economische Zaken een plan gepresenteerd dat Nederland uit de crisis moet trekken. Het kabinet moet volgens Van der Most op grote schaal grond opkopen. Zo worden miljarden vrijgemaakt om bankleningen af te lossen en ondernemers krijgen de kans om weer te investeren.

Van der Most lanceert crisisplan voor Nederland

‘Minister Bos heeft de banken miljarden gegeven. Als de crisis verdiept, raakt hij die kwijt of hij heeft miljarden extra nodig. Bos kan beter grond opkopen. Daar wordt iedereen beter van’, legt de ondernemer uit in Het Financieele Dagblad.

Aflossing grondopbrengsten hypotheken

De eigenaar van groothandels, horeca en pretparken stelt voor om met de grondopbrengsten hypotheken af te lossen. Ondernemers en huiseigenaren kunnen een deel daarvan investeren als alternatief voor moeilijk te verkrijgen bankkredieten. Op deze manier kan bijvoorbeeld de bouw gestimuleerd worden.

‘Bos financiert de aankopen door pacht te heffen en plaatst de grond door naar pensioenfondsen’, zegt Van der Most in de krant. ‘Minister Van der Hoeven heeft enthousiast gereageerd op mijn plan. Iedereen wordt er beter van, ook de overheid.’

Geen discussie meer over de WOZ-heffing

‘De hypotheekrenteaftrek daalt’, vervolgt de zakenman. ‘Ik breng wel een scheiding aan tussen grond en vastgoed. De renteaftrek voor het bouwwerk blijft bestaan. Ook is er geen gesteggel meer met de WOZ-heffing. De grondwaarde ligt vast en de heffing kan gewoon op de kubieke meters vastgoed worden gebaseerd.’

De grondverkoop moet vrijwillig zijn en na de crisis moet de grond teruggekocht kunnen worden. Van der Most verwacht dat niet alle grondbezitters blij zijn met zijn plan. ‘Dat is niet erg. De grondsituatie in Nederland is heel ongezond door al dat gespeculeer. Dat is ook schadelijk voor de bouw. Juist in deze crisistijd moet er worden gebouwd.’

Geld voor de overheid

Hij vindt dat grondbezitters niet tekort worden gedaan. ‘De overheid beslist over bouwvergunningen en bepaalt zo de waarde van grond. De overheid mag wat mij betreft dan ook een groot deel van de waardestijging incasseren.’

Van der Most Lanceerde twee jaar geleden al een plan tegen jeugdwerkloosheid.

Reageer op dit artikel