Toeristenbelasting bij verhuur Airbnb in Amsterdam

Toeristenbelasting bij verhuur Airbnb in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een nieuwe accommodatiecategorie gecreëerd, zo zogenaamde 'particuliere vakantieverhuur', die lokale bewoners toestaat om hun woning waarin ze leven incidenteel te verhuren. Daarbij moeten ze toeristenbelasting betalen. Dat meldt Airbnb.

De particuliere logiesaabieder Airbnb heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat het de gemeente Amsterdam een nieuwe regeling heeft vastgesteld. Deze regelgeving maakt Amsterdam volgens Airbnb wereldwijd een voorloper op dit gebied.

De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, maar maakt volgens Airbnb tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem.

Onder de nieuwe regels geldt onder andere dat er een nieuwe accommodatiecategorie is gecreëerd, de zogenaamde "particuliere vakantieverhuur". Deze regeling zorgt ervoor dat lokale bewoners hun woning incidenteel kunnen verhuren. De verhuurders zijn daarbij verplicht alle aanverwante belastingen te betalen, inclusief toeristenbelasting.

Indien de verhuur geluidsoverlast of andere overlastklachten bij de buren veroorzaakt, of wanneer er indicaties zijn dat de woning op professionele basis wordt verhuurd, kunnen de handhavingsdiensten verder onderzoek instellen.