nieuws

Yuri van Geest voorspelt 100 miljard dollar marktwaarde Airbnb

Hotel

Een marktwaarde van tot wel 100 miljard dollar voor Airbnb is niet ondenkbaar de komende vijf jaar. Die voorspelling doet Yuri van Geest, de man achter het boek ‘Exponential Organizations’.

Yuri van Geest voorspelt 100 miljard dollar marktwaarde Airbnb

‘Ik denk dat 50 tot 100 miljard dollar de komende vijf jaar niet ondenkbaar is gezien het beperkte aanbod nu en de beperkte klantenkring. Beide zullen schalen wereldwijd’, aldus Yuri van Geest, die vorige week een presentatie gaf tijdens Media Villa Arnhem.

Of Airbnb op zijn beurt weer wordt ‘disrupted’ zoals de hotellerie dit overkwam door de komst van spelers als Airbnb en Couchsurfing, weet Van Geest niet helemaal zeker. ‘Niets is zeker in deze snelle wereld. De klassieke hotelketens creëren nu ook Airbnb-klonen, maar dat zal marginale impact hebben, naar mijn idee. Mensen gaan toch vaak voor de grootste vanwege reputatiesystemen aldaar en meer aanbod’.

Van Geest vervolgt: ‘Wat Airbnb kan disrupten is een open source variant die meer opkomt, dus couchsurfing maar dan op grotere schaal. Is goedkoper dan Airbnb. Een andere mogelijkheid is dat er een P2P-versie van Airbnb ontstaat. Dus volledige decentraal gebruikmakend van het vertrouwensprotocol van Bitcoin wat in de ledfet of blockchain zit. Dan heb je dus geen centrale server meer nodig. Alles decentraal via mobile devices waarbij het reputatiesysteem ook decentraal is georganiseerd. Dit zien we nu ontstaan via Ethereum, Invictus Innovations en Stellar’.

Binnenkort verschijnt het boek ‘Exponential Organizations‘ in Nederland. Van Geest werkte een paar jaar aan het boek samen met Salim Ismail en Michael S Malone, mannen met een grote reputatie op het gebied van online ontwikkelingen en het voorspellen en vertalen van trends.

In het nieuwe boek komen diverse horeca-organisaties aan bod, zoals de rol van drones voor de horeca en horeca voor de self driving car. Daarnaast krijgen de platforms TellSpec, SCiO, Vessyl, Airo Health, Hampton Creek, Ambronite, Sous Vide, Vayable, Sosh en Yplan aandacht.

Reageer op dit artikel