nieuws

Kruisherenhotel in Maastricht wint Dutch Hotel Award 2017

Hotel 3104

Het managementteam van het Kruisherenhotel in Maastricht wint dit jaar de Dutch Hotel Award. De jury prijst het zeer professioneel opererende team, dat met de nieuwe vijfsterrenclassificatie – verkregen op de dag vóór de finale – daadwerkelijk een nieuw hoofdstuk toevoegt aan het verhaal van het hotel en daarmee de finaleopdracht volgens de jury het best heeft uitgevoerd.

Kruisherenhotel in Maastricht wint Dutch Hotel Award 2017
Foto: Marcel van Hoorn.

Het niveau in de finale van de Dutch Hotel Award was dit jaar ongekend hoog, niet eerder had de jury zoveel discussie voor een winnaar kon worden bepaald. Het goud gaat naar Kruisherenhotel, gevolgd door zilver voor Landgoed De Wilmersberg in De Lutte en brons voor Bilderberg Kasteel Vaalsbroek in Vaals. Dat maakte juryvoorzitter Bas Tolmeijer donderdag 22 juni bekend tijdens het jaarlijkse Hotel Management Diner dat Misset Horeca in samenwerking met de Dutch Hotel Award organiseert.

Kruisherenhotel

De Dutch Hotel Award is een teamprijs, en dat team staat binnen Kruisheren als een huis. Ze zijn ontspannen, leggen een kenmerkend zuid-Limburgse flair aan de dag waarin ook duidelijk het gastheer-dna van de familie Oostwegel in aanwezig is.

Tijdens zowel halve finale in de Heineken Experience als tijdens het finalebezoek spat de teamgeest en gedrevenheid er vanaf. Dit is niet slechts een team, dit is een familie. Hier zien we het resultaat van het gedegen en doordachte hr-beleid van Oostwegel in de praktijk.

>>Bekijk hier foto’s van de finaledag

De 14e Dutch Hotel Award heeft een primeur. Directeur-gastheer Bastiaan Klomp van het Kruisherenhotel won in 2005 namelijk al eerder de DHA, toen als f&b manager van het eveneens Maastrichtse Hotel Beaumont. Daarmee is hij het eerste mt-lid in Nederland dat de prijs tweemaal wint.

Daarnaast is ook zijn persoonlijke band met het gebouw bijzonder: in zijn jeugd was het nog in gebruik als kerk en was Klomp hier misdienaar.

Finaleopdracht

De jury was onder de indruk van de wijze waarop Kruisherenhotel de finaleopdracht in de wedstrijd heeft ingevuld. Die luidde ‘organiseer een activiteit die in het teken staat van een nieuw hoofdstuk in het verhaal van het hotel’.

>>Lees hier alles over Kruisherenhotel

De toekenning van de vijfde ster, waarmee Kruisheren het enige vijfsterrenhotel van Limburg is, is een flink hoofdstuk, waarmee de toekomst van het hotel vorm wordt gegeven. ‘We wilden echt iets wat we als hotel mee konden nemen naar de toekomst. Niet een eenmalig evenement neerzetten.’

Al geven Klomp en Camille Oostwegel junior, die de jury ontvangt, toe dat dit traject al in gang was gezet vóór deelname aan de Dutch Hotel Award. Wel is een en ander versneld om de toekenning een dag voor de finale te kunnen organiseren.

De bijbehorende activiteit was dat de avond voor het jurybezoek tijdens een feestelijke borrel de 61e kamer de lucht in werd gehesen: een als hotelkamer ingerichte open zeecontainer.

De professionaliteit in het team, de uitvoering van de finaleopdracht en vooral de gedachte erachter is wat voor de jury uiteindelijk de doorslag gaf Kruisherenhotel uit te roepen tot winnaar van de Dutch Hotel Award 2017.  Op 30 juni wordt in het winnende hotel de bij de prijs horende wandplaquette uitgereikt.

Juryrapporten 

Brons – Bilderberg Kasteel Vaalsbroek 

Foto: Marcel van Hoorn.

‘Knap hoe het Bilderberg al drie jaar op rij lukt een hotel in de finale te krijgen. En dit is ook nog eens een fantastisch mooie locatie, waar oud goed mengt met modern. Het verhaal wordt goed verteld, de beleving niet vergeten. Zo wordt de jury getrakteerd op een demonstratie van de huisvalk. Dit team is een explosie van trots en passie, dat haar gasten op alle punten nét even wat meer biedt. De verschillende concepten voor zakelijke bijeenkomsten, waarbij de structuur van het landgoed en de buitenruimte optimaal benut worden, zijn prijzenswaardig. De finaleopdracht is heel centraal gesteld en goed uitgevoerd. Goed om te zien dat de bbq begon als iets éénmaligs, maar nu al voor het hele jaar eens per maand gepland is’ 

Zilver – Landgoed De Wilmersberg 

Dit landelijk gelegen hotel heeft een bijzonder model ontwikkeld om gasten binnen te krijgen en terug te laten keren. Ook is het heel knap om op zo’n locatie een 9,3 te halen op Booking.com én om zulk goed personeel aan zich te kunnen binden. Moderne managementtechnieken als scrum worden hier succesvol ingezet en alles is in serieuze teams gevangen. Mooi om te zien hoe dit echtpaar elkaar aanvult en sinds 2011 succesvol dit hotel exploiteert terwijl ze niet uit de regio en niet uit de hotellerie komen. Ze excelleren in het laten ‘shinen’ van hun team. De chef-kok verdient een eervolle vermelding, wát een gedrevenheid. Niet zo gek dat de finaleopdracht uitmondde in een diner, waar nu al een vervolg voor gepland staat.’ 

 Goud – Kruisherenhotel 

‘Dit team is een schoolvoorbeeld van een geoliede machine. De blik is ferm gericht op de toekomst, de uitvoering van de finaleopdracht is werkelijk een nieuw hoofdstuk voor het hotel. Het oog voor detail binnen het hotel en zeker binnen het team is ongekend, de historie die de teamleden hebben met het gebouw heel bijzonder. Er is slim omgegaan met de beperkingen die het pand bood, de connectie tussen het historische gebouw en de moderne elementen en kunst is heel smaakvol gelegd. Ook is over elk aspect nagedacht, neem bijvoorbeeld de gedichten op de kamers of de naam van het restaurant dat op de entresol ligt: Tussen hemel en aarde. Het team is indrukwekkend bescheiden, terwijl het Kruisherenhotel een absoluut topteam heeft, dat aan alle kanten professionaliteit, gastheerschap en teamspirit ademt.’ 

Dutch Hotel Award

Foto: Marcel van Hoorn.

De Dutch Hotel Award is een initiatief van Trust Hospitality en vormt een jaarlijkse onderscheiding voor het hotelbedrijf waarvan het managementteam zich op een unieke manier onderscheidend heeft gemanifesteerd. DHA heeft tot doel de creativiteit en het professionalisme in de hotellerie te vergroten.

De jury bestaat uit (vlnr)  Bart Meinen van Heineken, Jan van der Doelen van ING, initiatiefnemer van de wedstrijd Francesco Monaco van Trust Hospitality, juryvoorzitter Bas Tolmeijer van Trust Hospitality, hoofdredacteur Marjon Prummel van Misset Horeca, Sander Allegro van Hotelschool The Hague en Theo Spies van SBS Architectuur.

14 winnaars 

De Dutch Hotel Award is dit jaar voor de 14e keer uitgereikt. Dit zijn de winnaars tot nu toe:

 • 2017: Kruisherenhotel, Maastricht
 • 2016: Ink Hotel Amsterdam
 • 2015: Hotel van Oranje, Noordwijk
 • 2014: Postillion Deventer
 • 2013: Pulitzer, Amsterdam
 • 2012: Palace Hotel, Noordwijk
 • 2011: Townhouse, Maastricht
 • 2010: Papendal, Arnhem
 • 2009: De Zon, Ommen
 • 2008: Eden American, Amsterdam
 • 2007: Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul
 • 2006: Des Indes, Den Haag
 • 2005: Beaumont, Maastricht
 • 2004: Delta Hotel, Vlaardingen