nieuws

Van der Valk Eindhoven krijgt kunst uit museum

Hotel 4653

Het Van der Valk hotel in Eindhoven krijgt kunst uit het Van Abbe Museum in de stad onder zijn dak. Ontwerper Piet Hein Eek maakte een vitrine waarin wisselende kunst wordt tentoongesteld.

Van der Valk Eindhoven krijgt kunst uit museum

Hotel Van der Valk Eindhoven gaat samenwerken met het Van Abbe Museum in dezelfde stad. Sinds 23 april is in het hotel een vitrine te zien met kunst uit het Van Abbe Museum. De vitrine op wielen, plat gezegd een kar, is ontworpen, gemaakt en ingericht door ontwerper Piet Hein Eek en staat prominent in de hal van het hotel.

‘Het Van der Valk Hotel is als een poort tot Eindhoven, het verwelkomt jaarlijks vele gasten van binnen en buiten de stad. Er zitten vast mensen bij die het Van Abbe Museum nog niet kennen, dus het is een prachtige plek om onze collectie te laten zien. We hopen natuurlijk dat veel mensen geprikkeld raken door de kunstwerken die in de vitrine te zien zijn én dat we ze ook kunnen verleiden om een bezoek te brengen aan het museum zelf,’ zegt Christiane Berndes, hoofd collectie van het Van Abbe Museum.

Eek is ook enthousiast: ‘De uitdaging van deze tijd is dat je niet alleen een museum binnen de muren bent, maar dat je ook naar buiten toegaat, zodat mensen kunst op een andere manier gaan bekijken en ervaren.’

Eek koos ervoor om slechts één werk te tonen: de machine Char M.K. van Jean Tinguely. Dit werk wordt aangedreven door een elektromotor, die via een knop door het publiek in gang gezet kan worden.

‘De ruim 3000 hedendaagse kunstwerken van het Van Abbe Museum vormen de collectie van de stad Eindhoven. Het zijn kunstwerken die het verdienen gezien te worden en soms duiken ze op onverwachte plekken op.’ Op 23 april 2018 ging een uniek samenwerkingsproject tussen Van der Valk Hotel Eindhoven, het Van Abbe Museum en ontwerper Piet Hein Eek van start. In een vitrine, ontworpen en gemaakt door Eek, wordt een deel van de collectie van het museum getoond. Deze vitrine, een glazen kar, heeft een centrale positie in de entreehal van Hotel Eindhoven.

Er zijn regelmatig wisselende exposities te zien, waarbij prominente mensen uit Eindhoven en de regio een keuze maken uit de collectie van het museum. De vitrine met de keuze van de eerste gastcurator, Piet Hein Eek, is maandag 23 april onthuld.

Foto Karin Wijma, via Van Abbe Museum

Reageer op dit artikel