nieuws

Groot deel Nederlandse hosts Airbnb werkzaam in creatieve sector

Hotel 302

Nieuwe data van Airbnb toont aan dat bijna één op de vijf (16 procent) Nederlandse hosts werkzaam is als kunstenaar, filmmaker, artiest, designer of muzikant. Voor veel van hen is hosten op Airbnb een belangrijke extra inkomstenbron naast het geld dat zij verdienen met hun creatieve werk.

Groot deel Nederlandse hosts Airbnb werkzaam in creatieve sector

Na China (20 procent) en Israël (18 procent) is Nederland hiermee het derde land wereldwijd met het hoogste percentage Airbnb hosts dat werkzaam is in de creatieve sector. 7 op de 10 van deze creatieve hosts is vrouw.

Airbnb ‘belangrijke inkomstenbron’

‘Airbnb is een belangrijke inkomstenbron voor hosts die werken in de creatieve sector’, meldt Airbnb. Van de bijna 6.000 Nederlandse artistieke hosts geeft bijna de helft (42 procent) aan dat Airbnb hen helpt om in hun huis te blijven wonen. Eén op de tien hosts gebruikt verhuur via Airbnb daarnaast als hoofd inkomstenbron.

Het nieuwe aanbod van Airbnb Experiences – de toevoeging op het platform waarmee hosts activiteiten en ervaringen kunnen aanbieden aan kleine groepen gasten – geeft creatieve hosts ook de mogelijkheid om meer inkomsten te halen uit hun werk als kunstenaar of artiest. Momenteel is bijna de helft van de activiteiten op Airbnb Experiences gebaseerd op culturele of artistieke ervaringen (43 procent), variërend van live-concerten, fotografie excursies, unieke street art tours en diverse schilder, design en fashion workshops.

Culturele hotspots

airbnbNaast het delen van woning en passies zijn de creatieve hosts op Airbnb ook enthousiast over het delen van de culturele hotspots die hun stad te bieden heeft. Het afgelopen jaar heeft 86 procent van de Nederlandse creatieve hosts culturele en artistieke instellingen aanbevolen aan gasten. Airbnb gasten gaven aan ongeveer een vijfde (18 procent) van hun budget te besteden aan culturele activiteiten.

Hadi Moussa, General Manager Noord-Europa van Airbnb: ‘We zijn trots op de ondersteunende rol van Airbnb in het verzorgen van extra inkomsten voor duizenden gepassioneerde en creatieve hosts in Nederland en de actieve bijdrage die zij leveren aan de culturele en creatieve instellingen in Nederland.’

Airbnb concurrentie

Een kwart van de hotels ervaart concurrentie van online platforms als Airbnb. Dat is de belangrijkste conclusie van het CBS uit een onderzoek dat vandaag verscheen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderstreept dat waar iets waar de brancheorganisatie al langer voor pleit: dat de overheid actie moet ondernemen en moet zorgen voor een eerlijk speelveld.

Al het nieuws over Airbnb op een rijk

 

Reageer op dit artikel