nieuws

Accor partner in waterstofboot Energy Observer

Hotel 775

Accor partner in waterstofboot Energy Observer

AccorHotels is sponsor van het project Energy Observer, waarbij ‘s werelds eerste door waterstof aangedreven schip rond de wereld vaart om aandacht te vragen voor milieuvervuiling en aan te tonen dat moderne energiebronnen steeds meer onder handbereik komen. Accor wil de technologische oplossingen waar mogelijk ook in haar hotels gaan toepassen.

De Energy Observer doet 5  tot en met 14 april de haven van Amsterdam aan. Dit futuristische schip, dat zelfvoorzienend is in energie, zonder uitstoot van broeikasgassen of fijne deeltjes, heeft de missie om innovatieve oplossingen voor de toekomst te vinden. In 6 jaar tijd vaart het schip, een omgebouwde voormalige wedstrijdcatamaran, de wereld over en meert het aan op 101 plekken in 50 landen om aandacht te vragen voor de strijd tegen klimaatverandering. 

Het schip, feitelijk een drijvend laboratorium, maakt gebruik van drie verschillende energiebronnen voor de voortstuwing: zonne-energie, windenergie en waterstof. Op het schip ligt een combinatie van drie verschillende soorten zonnepanelen verspreid over 130 vierkante meter. Ook zijn er twee verticale windmolens en een energieopwekkende vlieger. Waterstof is het meest voorkomende chemische element en wordt aan boord geproduceerd en opgeslagen volgens de nieuwste technieken. 

De twee elektrische motoren kunnen ook worden ingezet als hydro-generatoren. Zo kan het schip waterstof winnen uit zeewater en zo de eigen motoren van energie voorzien. 

Accor partner Energy Observer

Als partner van de Energy Observer ziet Accor de samenwerking als een kans om zijn werknemers en gasten te motiveren een actieve rol in de energietransitie te spelen. De samenwerking past bij het gemeenschappelijk doel van Accor om de ecologische voetafdruk van zijn hotels te verkleinen en maakt deel uit van Planet 21, het programma voor duurzame ontwikkeling. 

Accor voorziet dat ze, als partner, vroegtijdig toegang krijgt tot technologieën die op de Energy Observer en door het bedrijf erachter, CEA-Liten, worden ontwikkeld. Ook wil Accor die technieken testen en toepassen in de eigen hotels, kantoren en transportmiddelen. 

‘We spenderen jaarlijks 400 miljoen euro aan water- en energieverbruik’, zegt Sébastien Bazin, ceo van Accor. ‘We hebben ons verbruik al zeven procent verminderd in vijf jaar tijd, maar het kan nóg beter. De partnerschap met CEA-Liten gaat ons daar ongetwijfeld bij helpen.’


 

Reageer op dit artikel