Platform leert hotelmedewerkers seksuele uitbuiting herkennen

Platform leert hotelmedewerkers seksuele uitbuiting herkennen

In de strijd tegen seksuele uitbuiting in hotels en vakantieparken start het platform No place for sex trafficking.

Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3000 slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaronder 1300 minderjarigen, meldt het Openbaar Ministerie.

Seksuele uitbuiting vindt veelal onder de radar plaats, buiten het zicht van iedereen. Het platform richt zich als eerste op hotels en vakantieparken.

Veel handdoeken en vaak schone lakens

Hotels kunnen een verantwoordelijkheidscertificaat behalen als 60 procent van hun medewerkers de online training doorloopt. Zij leren daarmee signalen herkennen van seksuele uitbuiting, bijvoorbeeld als ze extra vaak handdoeken en lakens moeten verschonen. Het programma is gratis toegankelijk voor alle hotels.

Op het platform staan verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en mensen die betalen voor seks.

hotel prostitutie

‘Met dit initiatief willen we mensen die in hun werk geconfronteerd kunnen worden met situaties van seksuele uitbuiting, bewuster maken en zorgen dat ze weten wat ze kunnen doen’, zegt landelijk officier van justitie mensenhandel Warner ten Kate. ‘Op die manier kunnen situaties van uitbuiting eerder worden doorbroken en voorkomen.’

Diverse hotels hebben al toegezegd gebruik te gaan maken van het programma. Er zijn nog twee certificeringsprogramma’s in voorbereiding, voor cafés, clubs en restaurants (No Table for Sex Trafficking) en voor taxibedrijven (No Ride for Sex Trafficking). Deze programma’s worden naar verwachting in 2021 gelanceerd.

De hotelbranche voert al jaren actie tegen illegale hotel prostitutie. Al in 2009 stelde KHN samen met de politie een draaiboek op met actiepunten en lessen voor hotelmedewerkers.