Hotels rond Schiphol willen in 2024 uitstootvrije shuttlebussen

Hotels rond Schiphol willen in 2024 uitstootvrije shuttlebussen

De gemeente Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Haarlemmermeer (als vertegenwoordiger van de hotels rond de luchthaven) hebben de intentie uitgesproken om een nieuw emissieloos airport hotel shuttlebus systeem op te zetten. Dit systeem met electrische bussen moet in 2024 operationeel zijn.

Met gezamenlijk elektrisch vervoer tussen de airport hotels in de gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol moet dit systeem middels uitstootvrije shuttlebussen bijdragen aan een verbeterde service voor de hotelgast en tegelijkertijd aan de leefbaarheid en verduurzaming van de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol.

Om ervoor te zorgen dat met de organisatie van dit systeem gestart kan worden, heeft KHN Haarlemmermeer (tevens vertegenwoordiger van de samenwerkende airport hotels) in een intentieverklaring afspraken gemaakt met de partijen over het plan van aanpak rondom de realisatie ervan.

uitstootvrije shuttlebus
v.l.n.r.: Birgit Otto (Chief Operations Officer van Royal Schiphol Group), John Nieuwland (Directeur Ramada Amsterdam Schiphol Airport Hotel en voorzitter KHN Haarlemmermeer), Marja Ruigrok (wethouder Economische zaken en Verkeer en Vervoer).

Verbeterde dienstverlening en luchtkwaliteit

In geleidelijke stappen zullen de airport hotels overstappen van een eigen shuttledienst met dieselbussen naar een gezamenlijke shuttle dienst met elektrische bussen. Medio 2024 moet het systeem volledig operationeel zijn.

Dit nieuwe systeem – wat nog nergens ter wereld wordt ingezet – is efficiënt, economisch beheersbaar en duurzaam. Zo zorgt het systeem voor een verbetering van de dienstverlening aan hotelgasten en passagiers, voor een reductie van verkeer- en parkeercongestie in de gemeente Haarlemmermeer en op de luchthaven Schiphol en een reductie van emissies. De lokale luchtkwaliteit verbetert bij invoering van dit systeem door enerzijds de inzet van minder shuttles  en anderzijds door het gebruik van uitstootvrij vervoer.

Wanneer dit systeem volledig is gerealiseerd kunnen naar verwachting dagelijks 10.000 vervuilende kilometers worden bespaard. Dit betekent dat er met dit systeem op jaarbasis tot 1.900 ton CO2 bespaard kan worden.

Overigens zijn de hotelshuttles ongeveer de laatste vervoersdienst die hun uitstoot elimineren. De taxi's rond Schiphol, althans die van SchipholTaxi, zijn al uitstootvrij: de taxidienst rijdt met 96 Tesla's. Ook de bussen van het streekvervoer van Connexxion rijden al volledig elektrisch.

Intentieverklaring uitstootvrije shuttlebussen

KHN Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer hebben in een intentieverklaring o.a. afspraken gemaakt over:

  • Het realiseren van een uitstootvrij airport hotel shuttlebus systeem
  • De gezamenlijke inspanningen die nodig zijn om te komen tot een gecombineerd systeem voor duurzaam vervoer.
  • Het verkrijgen van inzicht in de ontwikkeling van de vraag vanuit zowel de airport hotels, als de algemene hotels op de middellange tot lange termijn, zodat zij eventueel op een later moment kunnen aansluiten bij het project.

De intentieverklaring werd afgelopen vrijdag ondertekend door KHN Haarlemmermeer, Amsterdam Airport Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer.