nieuws

Bond vindt vegetarisch aanbod onvoldoende

Restaurant

Een vegetarisch hoofdgerecht is in veel restaurants nog steeds bijzaak. Uit een quickscan door Natuur & Milieu onder honderd restaurants in dertig plaatsen in Nederland blijkt dat gemiddeld twee van de elf gerechten vlees- en visloos zijn.

Bond vindt vegetarisch aanbod onvoldoende

Dat meldt de Vegetariërs Bond, dat vanwege de Vegetarische Restaurantweek middels een quickscan onderzoek deed naar het aantal vlees- en visloze gerechten bij restaurants in dertig steden en dorpen. Voor voorgerechten geldt dat gemiddeld twee van de acht vlees- of visloos zijn.

De quickscan is uitgevoerd, omdat uit eerder Motivaction-onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu bleek dat slechts 28 procent van de flextariër (iemand die minimaal één dag in de week vlees vervangt door een vegetarisch alternatief) het aanbod van lekkere vlees- of visloze gerechten in restaurants voldoende vond.

Uit de resultaten kwam verder naar voren dat 80 procent van de restaurants minimaal één voor- of hoofdgerecht aanbiedt dat geen vis of vlees bevat. Nog geen 10 procent biedt twee of meer plantaardige hoofdmaaltijden.

Natuur & Milieu vindt het verder opvallend dat veel restaurants als vervangers van vlees en vis veelal dezelfde gerechten aanbieden. De salade met lauwwarme geitenkaas, de quiche met groenten en kaas en het roerbakei met paddenstoelen werden relatief vaak aangetroffen.

Deze week vindt de Vegetarische Restaurantweek plaats, waaraan wordt deelgenomen door 188 restaurants.