nieuws

Eten in familieverband voorkomt overgewicht

Restaurant

Eten naar ‘Frans model’, zou overgewicht voorkomen. Frans model wil zeggen: drie maaltijden op regelmatige tijdstippen met het hele gezin. Dat blijkt uit een studie van het Franse onderzoeksbureau Crédoc.

Eten in familieverband voorkomt overgewicht

Fransen halen ongeveer 90 procent van hun calorieën uit maaltijden en slechts tien procent uit snacks. Ter vergelijking: de Amerikanen halen minder dan tachtig procent van hun calorieën uit maaltijden. Gevolg: bijna dubbel zoveel Amerikanen (27 procent) als Fransen (14,5 procent) lijden aan overgewicht.

Samen eten maakt volgens het onderzoeksbureau dat je minder dwangmatig of emotioneel eet. Daardoor is het makkelijker om ongezonde snacks te vermijden.

Tegelijkertijd eten Fransen ook vaak om iets te vieren. Maar liefst één op de zes maaltijden duurt langer dan een uur, bevat meerdere gangen en wordt gedeeld met familie of vrienden in een restaurant.

De onderzoekers erkennen dat ook de genen en de hoeveelheid beweging het gewicht beïnvloeden. Ze zien ook dat steeds meer Franse gezinnen de gezinsmaaltijd overslaan en de jongeren steeds vaker kant-en-klaar voedsel eten.

‘Toch is een gezamenlijke maaltijd nog altijd de norm, zelfs noodzakelijk voor het leven in de maatschappij, terwijl in de Verenigde Staten eten wordt beschouwd als een technische handeling. Dat verschil in culinaire traditie verklaart het verschil in overgewicht.’

Het Franse onderzoeksbureau Crédoc dat verantwoordelijk is voor deze onderzoeken heeft zich gespecialiseerd in eet- en leefgewoontes.

Reageer op dit artikel