Gans als streekgerecht op kaart in Friesland

Gans als streekgerecht op kaart in Friesland

In Friese restaurants gaat steeds vaker gans op de menukaart. Dat zegt Eeuwke Damstra uit Woudsend. Damstra heeft het leveren van ganzen als neventak naast zijn visgroothandel.

In het Friesch Dagblad zegt Damstra dat er in ons land jaarlijks tussen de 100.000 en 120.000 kolganzen en grauwe ganzen worden geschoten. In Friesland gaat het om zo’n 10.000 geschoten ganzen per jaar.

Voor Klaas Elzinga van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) reden om vanuit de provincie meer aandacht te besteden aan de extra afzet van ganzenvlees. ‘Zoals je in Zeeland oesters of mosselen gegeten moet hebben, zo zou een toerist in Friesland ten minste één keer gans gegeten moeten hebben’, aldus Elzinga in het Friesch Dagblad.

Volgens gedeputeerde Konst is er van ganzenvlees iets speciaals te maken. ‘Mooier scharrelvlees is er niet. Je kunt ganzen vergassen en ter destructie aanbieden, maar dan worden ze verwerkt tot honden- of kattenvoer, of worden ze verbrand’.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.