GaultMillau richt zich op subtop

GaultMillau richt zich op subtop

Restaurantgids GaultMillau Nederland gaat zich in de volgende edities meer richten op de subtop en het middenkader. Dat laat Jan van Lissum, de nieuwe ...

‘We praten in Nederland vooral over de toprestaurants, terwijl de grote groep consumenten vooral eet bij restaurants die zich bevinden in het midden van de top 100’, aldus Jan van Lissum van The Wine & Food Association maandag.

Hij maakt vanaf heden de GaultMillau in een gewijzigd formaat onder de nieuwe naam GaultMillau Proefschrift Restaurant- en Hotelgids. Voor welk formaat er wordt gekozen, is nog niet bekend.

De nieuwe gids wordt in het najaar gelanceerd. De Franse uitgever GaultMillau maakte eerder dit jaar bekend voor een andere opzet te kiezen en verbrak daarom de samenwerking met uitgeverij de Wijnpers.

De Nederlandse editie van de gids was volgens directeur Paul Gelder van GaultMillau Benelux nog te onbekend. Daardoor vielen de verkoopcijfers ook tegen.

'De naamsbekendheid is nog niet groot genoeg, terwijl het succes dat we in België hebben volgens mij ook in Nederland gehaald moet worden', stelde Gelders eerder.

Voor de nieuwe opzet vindt Van Lissum het belangrijk dat juist ook die grote groep restaurants die tussen de top 20 en top 100 zit, wordt besproken.

'Ik denk dat het veel spannender is als we ook naar die adressen gaan, waar buitengewoon goed wordt gekookt', aldus Van Lissum. 'Wij willen geen elitaire gids maken.'

Of deze groep consumenten behoefte heeft aan een gids voordat ze een restaurant opzoeken, zegt Van Lissum niet te weten. 'Maar als ik kijk naar het magazine Lekker doet die het heel goed.'

In tegenstelling tot door andere eetgidsen wordt de chef en/of restaurateur op de hoogte gehouden van te afwijkende rapportages in verhouding tot zijn laatste rangschikking. Dat is nieuw voor de Nederlandse editie. Zo kan de restaurateur of chef zich revancheren voor minimaal twee volgende anonieme bezoeken.

Op die manier wil GaultMillau voorkomen dat restauranthouders en koks bij het uitkomen van de gids voor grote verrassingen komen te staan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.