nieuws

Gestreste chef wil af van Michelin-ster

Restaurant

De Catalaanse chef Joan Borras heeft aangekondigd dat hij de Michelinster teruggeeft die hem in 2006 werd toegekend. De chef van restaurant Sant Salvador in La Vall de Bianya nabij Girona in de Spaanse streek Catalonië, noemt de ster ‘een juk, dat een enorme stress met zich meebrengt’.

Gestreste chef wil af van Michelin-ster

‘Elke chef droomt van een ster, maar ze weten op voorhand niet welke prijs ze zullen moeten betalen om die ook te behouden’, zegt Borras in De Morgen.

De chef kreeg onlangs te maken met een hersentumor en besloot om meer van het leven te gaan genieten. Hij wil de druk van de ster niet langer met zich mee dragen en verzocht de verantwoordelijken van de Michelingids om zijn restaurant te schrappen uit de Rode Gids voor 2009.

De 41-jarige Borras is autodidact chef-kok, en werkt ruim elf jaar in de keuken van Sant Salvador. Zeker nadat de ster kwam, werkte hij 14 tot 18 uur per dag, en daar heeft hij genoeg van, zegt hij in de Spaanse krant El Periódico.

Borras is niet de eerste chef die de stap zet, en het kan zelfs nog erger: de Franse chef-kok Alain Senderens leverde in 2005 zijn drie sterren in. Spanje telt in totaal 124 restaurants met één of meer Michelin-sterren.

Reageer op dit artikel