nieuws

Gordon Ramsay opent eerste zaak in Frankrijk

Restaurant

De Britse topchef Gordon Ramsay heeft sinds deze week zijn eerste restaurant in Frankrijk. Het restaurant is onderdeel van het Trianon Palace hotel in Versailles, en heet Gordon Ramsay au Trianon. Ramsay zet hoog in, en wil drie sterren halen.

Gordon Ramsay opent eerste zaak in Frankrijk

Als schreeuwerige Brit weet hij zich in chauvinistisch Frankrijk in het hol van de leeuw op culinair gebied. ‘Ik kan geen plek in de wereld bedenken die moeilijker, veeleisender, kieskeuriger en arroganter is’, zegt Ramsay. ‘Maar aan het eind van het liedje ben je wat je eet.’

Gordon Ramsay au Trianon is gemodelleerd naar restaurant Gordon Ramsay in Londen, en zal een overwegend Franse kaart voeren. Als chef de cuisine haalt Ramsay Simone Zanoni weg achter de kachel van zijn Londense restaurant, waar de Italiaan vijf jaar de keuken leidde.

De twee chefs zetten hoog in, en willen met de zaak in Versailles drie Michelin-sterren halen. Zanoni zegt dat vooral te willen bereiken met passie. ‘Soms op het paranoïde af, die passie. Streven naar perfectie in alles wat je doet.’

Museumkoken

Franse restaurantcritici hadden vóór de opening afgelopen woensdag al felle kritiek op Ramsays debuut in Frankrijk. De voornaamste commentaar was dat hij aan ‘museumkoken’ doet. Volgens gerenommeerd restaurantcriticus Gilles Pudlowski komt de stijl van de kaart overeen met hoe er in de jaren ’70 in Frankrijk gekookt werd. ‘Leuk voor toeristen die nooit Frans eten, maar noem het dan geen Nieuwe Franse Keuken’, zegt Pudlowski in The Times.

Ramsay reageert knorrig op alle kritiek vooraf. ‘De zaak was nog niet eens open of het toiletpapier was al te hard voor hun kont. En we hebben geen uitzicht op de tuinen van Versailles. Wat een onzin allemaal. Vanuit het oogpunt van deze chef: krijg de tering’, zegt Ramsay in een video op de website van Dagblad van het Noorden.

6,5 miljoen

Ramsay investeerde 6,5 miljoen euro in zijn restaurant in het Trianon hotel, waar hij ook brasserie Veranda bestiert.

Alhoewel dit Ramsays debuut is met een eigen restaurant in Frankrijk, is het niet de eerste keer dat hij er werkt. Aan het begin van zijn carrière werkte hij als souschef onder beroemde Franse chefs als Joël Robuchon en Guy Savoy.

Bekijk hier het filmpje

Meer berichten over Gordon Ramsay:

Reageer op dit artikel