nieuws

Hubrecht Duijker: ‘Schaf bubbelwijntax af!

Restaurant

Het is te gek voor woorden dat mousserende wijnen door de regering consequent, zoniet discriminerend worden bestraft. Dat zegt de bekende wijnauteur Hubrecht Duijker, die de bubbelbelasting achterhaald noemt en oproep tot afschaffing van de tax.

Hubrecht Duijker: ‘Schaf bubbelwijntax af!

Op wijn mét belletjes is de accijns ruim drie keer zo hoog dan op wijnen zónder, laat Duijker weten. ‘Terwijl mousserende wijnen, denk alleen al aan Prosecco, toch echt geen luxeproduct meer zijn’, aldus Duijker in een e-mail aan de redactie van MissetHoreca.nl.

Duijker spreekt van een vreemde, volstrekt achterhaalde bubbelbelasting en stelt dat deze moet verdwijnen. Hij heeft hiervoor een oproep geplaatst op Bythegrape.com en hoopt op steun met afschaffing van de bubbeltax als gevolg.

Want, zo schrijft Duijker in zijn column, moet voor een gewone wijn per hectoliter 70,56 euro belasting worden betaald. Voor mousserende wijn bedraagt het tarief 240,58 euro. Waarom moet het genieten van bubbelwijn wettelijk worden bestraft, vraagt Duijker zich hardop af.

Duijker: ‘De regel dateert natuurlijk van generaties geleden, toen vrijwel de enige sprankelwijn Champagne was. En toen de staat luxe extra wilde belasten. Maar die tijd is voorbij. Bubbelwijnen zijn volstrekt gedemocratiseerd en dus moet die luxe belasting worden geschrapt’.

Duijker roept op om protestmails te sturen naar politieke partijen, naar opiniemakers, naar het Productschap Wijn en naar de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren.

Reageer op dit artikel