nieuws

Kaatje voelt zich bedreigd door Wakker Dier

Restaurant

Restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl is vorige week bedreigd door actiegroep Wakker Dier. Eigenaar en chef-kok Peter Postma van ‘Kaatje’ is telefonisch lastig gevallen, zo laat hij weten. Wakker Dier heeft Kaatje bij de Sluis inmiddels op de zwarte lijst geplaatst vanwege het serveren van foie gras.

Kaatje voelt zich bedreigd door Wakker Dier

‘Het telefoongesprek duurde ongeveer drie minuten’, stelt Postma in een e-mail aan de redactie. ‘Ik heb in dat gesprek aangegeven dat zolang mijn gasten vragen om foie gras, ik het op mijn menukaart houd. Na een aantal lichte dreigementen en veel gezeur, werd mij gezegd dat ik op een zwarte lijst op hun website kom te staan.’

De dreigementen van Wakker Dier vormen voor Postma geen aanleiding om ganzen- en eendenlever van de menukaart te halen. ‘Waar het om gaat, is dat ik me niet laat manipuleren door Wakker Dier. Laat restaurants zelf bepalen wat er op de kaart staat. We leven immers in een democratie. Het maken van ganzen- of eendenlever is een eeuwenoude traditie, die echt niet verloren gaat door Wakker Dier.’

Postma is verbaasd over de starre denkwijze van Wakker Dier. ‘Ze hebben het constant over ganzen- en eendenlever. Maar laat ze eens goed rondkijken, naar bijvoorbeeld kistkalveren en batterijkippen. Je hoort ze nooit als je moerkalf, scharrelkwartels, scharrelkippen of scharrelvarkens op de kaart hebt staan.’

De strijd van Wakker Dier in de horeca is niet nieuw. Al geruime tijd probeert de stichting eenden- en ganzenlever van de menukaarten van restaurants te krijgen. Een paar maanden geleden behaalde de stichting een succesje door foie gras van de kaart te krijgen bij Le Cirque van topkok Robert Kranenborg.

Inmiddels staan er bijna vijftig restaurant op ‘de zwarte lijst’ op de website van Wakker Dier, waaronder Kaatje bij de Sluis. Daarnaast staan op de lijst onder meer Le Garage van Joop Braakhekke, driesterrenzaak De Librije, Hotel de l’Europe in Amsterdam, het Kurhaus in Scheveningen en groothandel Hanos.

Oproep

Wat vindt u van de acties van Wakker Dier? Moeten restaurants foie gras van de kaart halen vanwege de productietechniek van het product? De redactie van Zibb.nl/horeca wil graag weten wat u hiervan vindt? Mail daarom uw reactie aan de redactie.

Reageer op dit artikel