Mao-maal beschermd

Mao-maal beschermd

Het is niet langer toegestaan te rommelen met het aanbieden van het maal dat Mao Zedong (1893-1976) het lekkerst vond. De stoofpot met varkensvlees voor de heerser die onder meer China communistisch maakte, Tibet inlijfde en met bruut geweld de macht handhaafde, stamt uit de provincie Hunan.

Mao had meestal koks uit Hunan om zich heen om wanneer hij dat maar wenste, onmiddellijk de heerlijke stoofpot van met karamel bedekte varkenslende, rijstwijn, pinda's en pittige kruiden klaar te maken.

De stoofpot is tegenwoordig overal te krijgen, maar in Hunan wordt de samenstelling nu in strenge regels verankerd. 'Voorzitter Mao's roodgekookt varkensvlees', Mao shi hong shao rou, of zonder voorzitter Mao op de menukaart gewoon: hong shao rou, moet een authentiek zijn. Het Instituut Controle Voedselkwaliteit in Hunan heeft daarom het officiële recept en bereidingswijze vastgelegd. Zo is het voor het authentieke gerecht noodzakelijk een bepaald soort varkensras uit Hunan voor deze stoofpot te gebruiken, een varkentje uit het district Ningxiang.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.