nieuws

Oyster Group-vennoot in het nauw

Restaurant

Zakenman Jan-Dirk P., ondermeer bekend van de Oyster Group, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) meer op zijn kerfstok dan alleen het wegsluizen van de afgeperste miljoenen van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat blijkt volgens het weekblad Vrij Nederland uit recente politieverhoren.

Oyster Group-vennoot in het nauw

De naam van P. is sinds kort samen met die van zakenman David B. opgenomen in het rijtje van de vermeende misdaadbende van Willem Holleeder. Met deze formele verdenking tegen beiden tekent zich de verwevenheid tussen zware onderwereld en vermogende bovenwereld zich steeds scherper af. P. en B. zijn zakenpartners en beiden waren bekende van Endstra.

Uit de verhoren komt naar voren dat het bedrijf van P. in het verleden zaken heeft gedaan met meerdere criminelen. Uit stukken van het OM wordt volgens Vrij Nederland duidelijk dat het bedrijf van P. aantoonbaar zaken heeft gedaan met ‘aan Holleeder gelieerde bedrijven’.

Daarnaast had P.’s onderneming banden met andere ‘dubieuze’ personen, zoals de in 2001 geliquideerde Bredase vastgoedbroers Rob en Eric Driesen en de vermoorde advocaat Evert Hingst.

G. Meijers, de raadsman van P., doet de nieuwe beschuldigingen af als onjuist. Volgens Meijers is er in het geval van zijn cliënt nog steeds geen ‘welomlijnde beschuldiging, geen dossier en geen dagvaarding’.

Hij wijst er op dat P. twee jaar geleden uitgebreid door de politie is gehoord en volledig heeft meegewerkt. Vervolgens heeft P. twee jaar lang niets van justitie gehoord, aldus Meijers. Tot januari, toen de politie opnieuw op de stoep stond. ‘Maar wij willen nu eerst weten waarvan hij wordt beschuldigd.’

De advocaat noemt de gang van zaken ‘bizar en zeer schadelijk voor de reputatie van zijn cliënt’. Hij vermoedt dat politie en justitie informatie hebben gelekt naar de pers. Andere advocaten die P. bijstaan, zijn een procedure begonnen om vervolging te laten instellen voor het lekken van informatie.

Eén van de vennootschappen van Paarlberg is eigendom van de Oyster Group. Onder de Oyster Group vallen restaurant Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, Hotel 717 in Amsterdam en restaurant De Kloosterhoeve in Harmelen.